<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41515" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мръсният въздух може да навреди на паметта и да състари мозъка с 10 години

16 Октомври 2019
0 478

Изследователи от Университета в Уоруик откриха, че човешката памет е значително по-лоша в райони с високи нива на азотен диоксид (NO2) и въздушни прахови частици (PM10), пише Daily Mail.

 

Сравнявайки паметта на живеещите в най-замърсените райони на Англия с тези с най-чистия въздух, те установили, че при хората, които вдишват повече замърсители, загубата на памет се равнява на някой с 10 години по-възрастен от тях в чистата зона.

 

Същият резултат е отчетен при предходни лабораторни изследвания на по-малки мащаби върху плъхове и други животни. Но новото изследване, проведено от професорите Натавуд Пудхави и Андрю Освалд, е едно от първите, които потвърждават същото и при хората.

 

УЧЕНИ ОТКРИХА ЧАСТИЦИ ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА ВЪТРЕ В ПЛАЦЕНТАТА

 

Учените са изследвали 34 000 английски граждани, взети на случаен принцип от всички райони на Англия. Докладът разкрива силна връзка между замърсяването на въздуха и нарушената памет. Той ще бъде публикуван в списание Ecological Economics.

 

Въпреки че паметта бавно се влошава, докато повечето хора остаряват, авторите на изследването смятат, че тези, които живеят в най-замърсените части на Англия, имат еквивалент на 10 допълнителни години старост.

 

ГРАД БЕЗ КОЛИ: СТОТИЦИ СПАСЕНИ ЖИВОТИ И ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ

 

Най-замърсеният въздух в Англия е на места като лондонските райони Кенсингтън и Ислингтън.

 

Най-чисто е на западното крайбрежие в области като Девън и Западен Съмърсет.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции