Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Мръсният въздух на София стана лайтмотив на модерния градски фолклор (видео)
Мръсният въздух на София стана лайтмотив на модерния градски фолклор (видео)
Коментарът на Господарите Вземи EMBED
Loading the video...
12-10-19
добавено
4662
прегледа

Коментарът на Господарите:

 

Мръсният въздух на София вече не е просто опасното сезонно явление, което управниците на града ни убеждават, че не е чак толкова зле, колкото изглежда с просто око. Не е само опорна точка в предизборните кампании за кмет, за която после избраният мигновено забравя. Не е и още една от многобройните неуредици с неясно разрешение, с която жителите на столицата се налага да съобразяват ежедневието си. Не е и обикновена невидима заплаха за здравето на нашите деца, която тепърва ще проявява скритото си въздействие.

 

Разбира се, отровният софийски смог е всичко това, но и още нещо. Наравно с болестотворния си ефект, той вече си извоюва и ранга на културен феномен. На творческа емблема на София, която я прави едно лесно разпознаваемо, макар и трудно за дишане арт-пространство.

 

 

 

 

Защото покрай агонизиращите опити да си поемат глътка въздух, на множество интернет-творци и карикатуристи им хрумват интересни идеи за колажи и рисунки, показващи нищетата на битието сред софийската атмосфера. 

 

 

 

 

Специално за вас подбрахме една красноречива китка от колажи и карикатури, дело на Иван Червенков, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Стен Дамянов и други знайни и незнайни модерни софийски фолклористи, които мечтаят за едно-единствено нещо - поне малко да подишат чист въздух в собствения си град. Вижте я във видеото!

 

 

Подборката ни е озвучена с тематичния кавър на песента "Богатство" на Тангра, изпълнен от Димитър Панев