<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37460" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Планът за Борисовата градина в София предизвика нови обществени спорове

19 Май 2019
1 2508

Тази седмица стана ясен предварителният проект на подробния устройствения план (ПУП) на Борисовата градина в София, който ще подлежи на обществено обсъждане. И веднага отприщи нови спорове и съмнения. Все пак става въпрос какво ще се случи през следващите 20 години в една от най-големите зелени площи на столицата, пише TrafficNews.
 

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев първи реагира и дори заплаши да даде проекта на съд, защото в него били допуснати много неточности.  В повечето случаи те касаят обекти, които са под шапката на спортното министерство. Според Кралев имоти, които са държавна собственост, са включени в съсобственост с други имоти, без за това да е дадено съгласие. Граждани пък настръхнаха в социалните мрежи дали няма да се отворят вратички за застрояване в парка, който е сред любимите места за отдих на софиянци.

 

МИНИСТЕРСТВОТО НА СПОРТА ЩЕ ОБЖАЛВА ПУП НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА

 

Предложеният за обсъждане ПУП всъщност е преработеният вариант на „Ковачев Архитекти" ЕООД, които вече го представиха веднъж  през 2017-та година. Визията на проекта е определяна като „консервативна”.  Действително, тази дума често се споменава в плана. От него става ясно също, че макар преобладаващата част от парка да е защитена зона, на неговата територия има всички видове собственост – държавна, общинска, частна, което може да се превърне в бомба със закъснител. Още по-притеснително е, че  в проекта изрично се признава, че някои обекти не са с изяснена собственост.

 

Какво предвижда планът?

 

Втората най-използвана дума в проектното решение  след „консервация” е „възстановяване”. А именно възстановяване на изчезнали знакови обекти и съоръжения в парка, които сега могат да се видят само в архивите.

 

Сред тях е прочутата лятна къпалня „Мария Луиза”,  която от 20 години е напълно занемарена и се руши. Тя е открита през 1939 г. с името "Република" и е първата къпалня в столицат. През 2002 г. общинското дружество "Софийски имоти" обаче апортира общинския имот в съдружие с представители на групировката ВИС 2. Така уникалното съоръжение на практика е подарено без в общината да влезе и стотинка. В момента 52% от къпалнята е притежание на частната компания "Парк Мария Луиза", а общината държи 42 на сто.

 

ГОТВИ СЕ НЕЗАКОНЕН ХОТЕЛ ДО БАСЕЙНА "МАРИЯ ЛУИЗА" В БОРИСОВАТА, СИГНАЛИЗИРАТ ОТ "СПАСИ СОФИЯ"

 

Наскоро управителят на частното дружество Николай Проданов увери, че къпалнята ще бъде възстановена и в нея ще има хотелски комплекс, като проектът е съобразно новия ПУП и е обсъден с главния архитект на София Здравко Здравков.

 

 

""

 

 

„Частната собственост практически не следва да възпрепятства отварянето на къпалнята за ползване, затварянето й обаче се приема в ПУП като вреден за обществеността акт. Къпалнята е свидетелство и за качеството на живот на софиянци през 40-те години на ХХ век. Големият обществен интерес към къпалнята днес е видим. Гореизложеното дава основания за определяне на Лятната къпалня „Мария Луиза” като обект със самостоятелна висока културна значимост, за който е необходимо да се определи самостоятелна превантивна устройствена защита в рамките на охранителната зона на резервата”, пише и в проекта на арх. Ковачев.

 

Като конфликтен казус в новия ПУП се очертава и съдбата на стадионите „Васил Левски” и особено на „Българска армия” . За тях според проекта се допуска модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки, но не и друг вид намеса в архитектурата на стадионите. Т.е. не могат да бъдат събаряни, разширявани или надграждани.

 

 

""

 

 

Спортният министър Красен Кралев обаче вече обеща на собственика на ЦСКА-София Гриша Ганчев съдействие за построяването на почти нов модерен стадион върху "Българска армия". Идеята е в пълно противоречие с ПУП и там се очаква тежки спорове и конфликти.

 

"Доколкото съм говорил с главния архитект, може да се строи в рамките на "чашата" на стадиона, не може да се излиза от нея. Ще има проблем с паркинга, но трябва да се дискутира. Всичко зависи какъв проект ще се представи в Столична община. Аз също искам да видя проекта, с който "армейците" ще кандидатстват и който заедно трябва да правим", заяви наскоро Кралев.

 

Съпротива сигурно ще има и срещу предвиденото в новия ПУП тотално разчистване на всички преместваеми обекти около езерото "Ариана". Става въпрос за всички павилиони и кафенета, които сега са окупирали територията около това емблематично за София езеро. Според архивните данни, край Ариана е имало бирария и ПУП иска да я възстанови с уточнението, че в нея трябва да се продава предимно бира. Ресторантът откъм Националния стадион се запазва, но всички тенти, чадъри или сенници трябва да бъдат в неутрални цветове – бяло, нюанси на охра, зелено. Функцията на езерото „Ариана” като ледена пързалка през зимата се запазва.

 

ЩЕ СТРОЯТ ТРИ НОВИ СГРАДИ В "БОРИСОВАТА ГРАДИНА", СИГНАЛИЗИРА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

 

Сериозни промени предстоят за „Маймунарника” или „Трите дансинга”, което си спечели славата на любимо място за концерти и купони. Там ще бъдат възстановени три кръгли танцувални площадки, които има и сега, но всичко останало ще бъде премахнато. Интересен момент е , че според ПУП на това място не бива да се сервират високоалкохолни напитки.  

 

През 40-те години на миналия век в Борисовата градина е учредено общинското Детско игрище и „училището на открито” и климатично игрище за „телесно слаби деца”. Целта на училището на открито е децата с белодробни проблеми,  да се учат на чист въздух. По архивни данни, твърди се в проекта, училището е разполагало с три сгради. Също според него, те трябва да бъдат възстановени.

 

Възстановен ще бъде и „Горски дом” – дървената композиция на майстор Рачо Ангелов – „недвижима културна ценност, чиято материална, образна и функционална автентичност е неразделно свързана с парка”, както пише в проекта.

 

Ще изграден бъде музей „Зелена София”, който според плана ще допринесе за културата, но и ще поеме в себе си администрацията на парка. Той ще се намира между между Розариума и ул. „Драган Цанков” с кота корниз 10 м. (3 етажа). „Изграждането на подземен паркинг в този участък ще предостави възможност за улесняване на достъпа.”, посочва се още в плана. В него се предвижда „посетителски и информационен център, поемаща и администрацията на ОП"Паркове и градски градини". Площта, която ще заеме от парка е 540 кв.м.

 

ПУП предвижда и изграждане и на подлез между метростанцията „Васил Левски” и Строителния техникум, за да улесни пресичането на учениците.

 

Още една интересна идея е отварянето на Телевизионната кула за посещения от граждани, които ще могат да хвърлят поглед към София от 106 метра височина.

 

Съмненията:

 

Новият ПУП крие поредните съмнителни сделки около терените в парка, твърдят много граждани в започналите дискусии в социалните мрежи за предстоящите промени в Борисовата градина. Както стана ясно, въпреки че по-голямата част от територията е със защитен статут като паметник на парково изкуство, собствеността е смесена. Според една от потребителите – Гергана Пирозова, планът изобщо не предвижда възстановяване на лятната къпалня, а единствено казва, че не е добре да стои затворена.

 

„Около Капитолия – частна, собственост на наследниците на Фатик, предстоят три нови сгради – едната, триетажна, щяла да бъде музей на Зелената памет – не е шега това. До Маймунарника, върху терен с неизяснена собственост!!! ПУП-а предвижда застрояване на три триетажни сгради с ограничен достъп, т.е. ограда и билети (частен), защото през 1936 година там имало Климатично училище!!! – какво е предназначението на тези три нови сгради ПУП-а мълчи.”, допълва още тя и споменава още една липса в плана – Летния театър.

 

Повече яснота за бъдещето Климатично училище дават специфичните правила и нормативи към ПУП, в които е записано, че  ще бъдат възстановени архитектурни обеми според налични архивни данни и ще бъдат гарантирани публичните функции на обекта. При липса на архивни данни, обаче, „се допуска създаване на нова паркова композиция в стила на останалата част в прилежащата територия обекта”.

В същия документ са посочени и обектите от Борисовата градина, които са за ограничено обществено ползване:

 

""

 

И се посочва, че около тях е допустимо да има ограда, макар и предварително одобрена и в унисон с цялостната визия на парка. Има и друга особеност: „Достъпът до и в обектите за ограничено обществено ползване по чл.8, ал. 1, т. 2 се регламентира с пропускателен режим – таксуване, работно време и други в зависимост от предназначението на обектите.” Което означава, че изредените по горе обекти на практика няма да може да се ползват масово от столичани.

 

„Дендрариума” също може да е с режим на достъп за посетители според ПУП. На езерото „Ариана” пък се допуска поставянето на високи фонтани с художествено осветление и музика.

 

Вероятно всички спорни моменти ще доведат и до горещи дебати в предстоящото публично обсъждане на новия план за Борисовата градина. За съжаление това ще стане в навечерието на местните избори наесен, което означава, че наред с обществения интерес силно присъствие ще имат и полическите интриги. 

 

Източник: TrafficNews

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции