Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Пловдив се превръща в мощен икономически център
Пловдив се превръща в мощен икономически център
11-28-17
добавено
2096
прегледа

Пловдив е областта в България, която отбелязва най-бързо развитие в икономически и социален план в последните години. Това си личи най-вече по увеличаването на заетостта в региона. Очаква се в следващите 1-2 години регионът да "дръпне" още повече. Това е един от основните изводи в ежегодното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили". Притокът на инвестиции е най-сериозният движещ фактор, от който зависи оживлението на регионите, смята икономистът от ИПИ Десислава Николова.

 

 

 

Вероятно именно подобни процеси, особено около успешното развитие на "Тракия икономическа зона", са в основата на оживлението в областта. "Новоразкритите работни места само в Пловдив са повече от тези в цяла Северна България", добави Явор Алексиев от ИПИ. Според други данни на института Пловдив, наред с Плевен, са областите с най-бързо догонване на средните за страната заплати. И тази година областите с най-силна икономика са София и Габрово, а техни подгласници са Варна, Стара Загора и Русе, обяви още Николова.

 

Бум на заетостта в много области

 

"Характерен за всички области - лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, в дъното по икономическо развитие, се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност", добави Николова. От изследването на ИПИ личи, че по време на кризата има известно забавяне на процеса по раздалечаване между регионите по показателя благосъстояние.

 

След обръщането на цикъла към нов растеж през 2014 г. и 2015 г. обаче започва нов епизод на раздалечаване. "Все пак, въпреки този процес на "разпръсване” на областите, разликата в благосъстоянието между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) през последните години се колебае около 4.5 пъти. Голямото "отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте", посочи още Десислава Николова. И в регионите все повече се усеща, че икономиката е в подем, твърдят още от ИПИ. Според икономистите за оживлението се съди от данните за заетостта и пазара на труда.

 

 

От началото на годината София е единствената област с над средния за страната ръст на възнагражденията, като този процес се очаква да продължи. Видин, Силистра и Кюстендил обаче са примери за области, където заплатите се отдалечават от средната за страната. Смолян е уникален пример за революция в образованието Между регионите има и големи разлики в сектор "Образование", сочи още анализът на ИПИ. Икономистите твърдят, че делът на отпадналите се повишава в последните данни, а не намалява. През 2016 и 2017 г. пък делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити.

 

За поредна година първенците в сектор "Образование" са областите Смолян, София и Велико Търново, като специално Смолян е рядко положително изключение. "Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати.

 

Така област Смолян заема първото място в категорията "Образование” в тазгодишното издание", посочи Зорница Славова от ИПИ. Тя даде пример, че местният регионален инспекторат е толкова деен, че е предоставил в интернет мобилен телефон за съдействие от страна на всеки от служителите си, дори и на шофьора. Най-сериозен фактор за отпадането на децата от училище, освен заминаването в чужбина, е семейната среда, категорична е Славова. По думите й не етносът е толкова голяма пречка в това отношение, колкото ниското образование на родителите и нежеланието им да възпитат децата си в идеята, че образованието е ценност.

 

 

Източник: Mediapool.bg