<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41419" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Юсейн Болт уч...

Пчелите имат изумителни математически способности, показва проучване

12 Октомври 2019
0 5288

Вече е доказано, че пчелите могат да броят до 4 и да извършват някои основни аритемтични изчисления. Ново проучване обаче показва, че трудолюбивите пчелички могат да боряват и с още по-големи числа, ако знаят, че ще бъдат наказани за своя грешен отговор.

 

 

ЗАЩО 500 МИЛИОНА ПЧЕЛИ УМРЯХА В БРАЗИЛИЯ ЗА ТРИ МЕСЕЦА

 

 

""

 

Водещият автор на проучването Скарлет Хауърд обучил 22 пчели, събрани на случаен принцип от 25 кошера в Тулуза, Франция.  Те били разделени на две групи и обучени да влизат в лабиринт с форма на „Y“ и да избират между две опции – едната правилната, а другата – грешна, съобщава CNN.  

 

 

В ХОЛАНДИЯ ПРЕВЪРНАХА 316 АВТОБУСНИ СПИРКИ В УБЕЖИЩА ЗА ПЧЕЛИ (СНИМКИ)

 

 

И двете групи били обучени да избират правилното, но докато едната група получавала награда от захароза за своя правилен отговор и никакво наказание за грешен, то другата група получавала голяма доза горчив хинин за всяка своя грешка.

 

 

 

""

 

 

Оказало се, че пчелите, които знаели какви са последствията от грешния отговор, много бързо се научили да дават само верни. Те увеличи значително своите правилни отговори и пъти с успешно справяне със задачата. Така било доказано, че пчелите са по-внимателни и по-добри, когато очакват възможно наказание.

 

 

Подобно на хората, пчелите са по-склонни да правят правилен избор, когато имат висока мотивация.

 

 

Способността на пчелите им да различават числата е равно с това на африканските сиви папагали и делфините и гупи, пише Хауърд. Това е доказателство, че дори насекомите са способни да решават сложни задачи.

 

 

Източник: CNN

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции