<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37907" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Според общинския съветник Марта Георгиева в Борисовата градина ще се допуснат много строежи

04 Юни 2019
0 1137

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева следи процедурата за изготвяне на Подробния устройствен план на Борисоватата градина от самото му начало. Тя постоянно алармира обществото чрез фейсбук профила си за нередностите, които съзира в плановете на Софийска община, както и за скритите намерения за строежи в парка, които от кметството упорито отричат. 

 

ПЛАНЪТ ЗА БОРИСОВАТА ГРАДИНА В СОФИЯ ПРЕДИЗВИКА НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ СПОРОВЕ

 

По подобен начин от Столична община още миналата година обещаха да не допускат автомобили в парка и да ограничат паркирането, но въпреки това наскоро се разбра, че са планирани няколко нови паркинга в района на Борисовата градина. Във фейсбук групата Да спасим Борисовата градина дори публикуваха интерактивна карта с проблемите в новия Подробен устройствен план на Борисовата градина. Природозащитниците алармираха, че според новия ПУП между 5 и 80% от всички дървета в лесопарковата зона на Борисовата градина ще бъдат изсечени.

 

ЕТО КЪДЕ ЩЕ ИМА НОВИ ПАРКИНГИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА (СНИМКИ)

 

 

""

Това е само едно от проблемните места – нов подземен паркинг за 420 автомобила при бул. "Драган Цанков" и нов автомобилен подстъп към парка от кръстовището на булеварда с ул. "Кирил Видински". 

 

 

Във връзка с общественото обсъждане на готовия проект за ПУП, насрочено за 5 юни от 17:30 часа в Университета по архитектура, строителство и геодезия, от Дневник зададоха няколко въпроса на Марта Георгиева, част от които ви представяме: 

 

– Г-жо Георгиева, кметът Фандъкова заяви на последната сесия на общинския съвет, че твърденията за застрояване в Борисовата градина са манипулация?

 

Опитът ми с кмета Фандъкова ме е научил да не се доверявам на заявленията ѝ, а да следя внимателно документите, които в доста случаи казват точно обратното. В самия проект за ПУП има цяла глава "Ново застрояване". В нея откриваме, че ще се строи музей "Зелена памет на София", който ще е между Розариума и бул. "Драган Цанков". Дадена е максимална застроена площ 540 кв.м и максимална височина 10 м, което значи, че тази сграда може да има три етажа и разгърната застроена площ 1620 кв.м.

Други обекти за строителство са обвързани с "възстановяване на изчезнали архитектурни обеми по архивни данни". Това е чисто ново застрояване – "изчезнали обеми", в момента ги няма, но се иска възстановяването им. Такъв обект е така нареченото Климатично училище, което според проекта на ПУП ще се строи на място, където сега има гора, тоест изисква и голяма сеч. Предвижда се строеж не на една, а на три сгради на Климатичното училище, всяка от които е по два етажа, а общата им разгърната застроена площ е 980 кв.м (според графичната част на проекта). Скандалното е, че това строителство е предвидено в резерватната част на парка и върху имот с неустановена собственост. Тоест дава се възможност на някой, неизвестен публично засега, да строи в резервата.

 

ЩЕ СТРОЯТ ТРИ НОВИ СГРАДИ В "БОРИСОВАТА ГРАДИНА", СИГНАЛИЗИРА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

 

 

Пред общинския съвет Фандъкова каза: "Това е проект на проектанта, не е мнението на Столичната община."

 

– Кметът Фандъкова, ако искаше в плана за Борисовата градина да няма ново строителство, трябваше да го разпише ясно още в Заданието, което нейният служител Петър Диков (бившият главен архитект на София) изготви през 2015 г. Тя не го е направила. В свой писмен отговор от 13 юни 2018 г. по повод мое питане за този ПУП тя казва, че всички препоръки от експертния съвет към проектанта, изготвящ ПУП-а, първо ще бъдат "одобрени от мен" и тогава ще му бъдат пратени. След това проектът ще бъде предоставен за обществено обсъждане. Сиреч, след като Фандъкова си даде нейните забележки, тогава ще се появи този проект за ПУП за обществено обсъждане. Това значи, че тя не е имала забележки срещу застрояването, защото сега то стои в плана, който ще се обсъжда на 5 юни. Излиза, че не е имала забележки и срещу изсичането, и срещу новите алеи и обекти и т.н.. Проектантът не е виновен – той се шири според чергата.

 

Един архитект е естествено да иска нови алеи и паркови оси, но възложителят, Столичната община, трябва предварително да му е казал, че това е недопустимо. Те – управляващите Столичната община и общинския съвет – не само не са му казали, а изглежда като че ли тайно са му възложили: "Измисли начин с изчезнали в миналото сгради, така че да има възможности за строителство на нови сгради!"

 

Със същия мотив за "възстановяване на изчезнали архитектурни обеми" ще се строи на мястото на изгорелия ресторант "Тенекиите" на площад "Велчова завера" с разгъната застроена площ 765 кв.м. Не е ли ново строителство изграждането на нова конна база до Ловния парк? Или преместването на игрищата на "Спортна София"? Сега софиянци ги ползват, но се планира да ги разрушат, което е строителна дейност – ще влиза тежка техника в парка, ще се запрашава. А на гара "Пионер" ще се строят отново игрища, съблекални, зали с обща разгърната застроена площ 2781 кв.м.

 

Има опасения, че в лесопарковата част на Борисовата градина, която е източно от "Алея Яворов", дърветата не са картотекирани и това крие риск от безконтролно изсичане?

 

– Предполагам, че целта в дългосрочен план е лесопарковата част да започне да прилича на парковата (от Орлов мост до Алея Яворов) – ще се правят алеи там, после заведения, а защо не и строителство след няколко години? Имаше изследване на лесопарковата част на Борисовата градина от Лесотехническия университет, което даде препоръки, но те са за стопанска гора.

 

Просто грешно беше заданието, което Столичната община направи към университета – все едно ги питаха "как да изкараме от тая гора повече дървен материал". И отговорът беше, че част от гората трябва да се прочисти с интензивност 15-20%. Не да се гледа кое дърво е болно или сухо, а да се сече, докато се достигне процента: "дървостроят се отсича постепенно под формата на прозорци, които се разширяват". Моите настоявания и натискът от гражданите доведоха до това кметът Фандъкова и Лорита Радева (председател на общинската комисия по околна среда) да се откажат да секат така масово и да отсекат само дърветата покрай алеите, и то като ги оценяват едно по едно. Така засега поне спасихме дърветата отвъд алеите.

 

ДА СЕ СТРОИ ПАРКИНГ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА ПРЕДВИЖДА ПРОЕКТЪТ ЗА СТАДИОН НА ЦСКА (СНИМКИ)

 

Общинският съветник обяснява и казуса със забраната за разширяване на стадионите, разположени на територията на парка. Според нея това е изкуствено създаден спор между Столична община и Министерството на спорта, които обаче се управляват от една и съща политическа сила и двете страни могат да си го разрешат, без да ни намесват в него. Целта явно е да се вдигне шум около този проблем, а покрай него тихомълком да се осъществят другите цели в парка. Така заради стадионите сега може и да обжалват ПУП-а и той да падне в съда в тази си част. А в това време от общината ще строят там, където хората не са съгласни да се строи, защото просто покрай темата за стадионите ще бъде убит дебатът по същество за Борисовата градина, смята Марта Георгиева.

 

МИНИСТЕРСТВОТО НА СПОРТА ЩЕ ОБЖАЛВА ПУП НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции