<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смели афгани...

Талибаните посочиха Китай като “основен партньор”

03 Септември 2021
0 320

Китай ще поддържа дипломатически отношения с Афганистан, а новата власт в Кабул ще разчита на Пекин за икономическа подкрепа след изтеглянето на ръководените от САЩ международни сили, съобщава Свободна Европа.

Това каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид пред италианския вестник La Repubblica.

Талибаните посочиха Китай като &#8220;основен партньор&#8221;

„Китай е нашият основен партньор и представлява фундаментална и изключителна възможност за нас, защото е готов да инвестира и възстанови страната ни“, каза той.

„Ние притежаваме богати медни мини, които благодарение на китайците ще бъдат модернизирани. Китай е нашият билет за пазарите по целия свят”, допълни говорителят на талибаните.

Америка си тръгва. Дали идват Русия и Китай?

Друг техен представител каза, че Китай е обещал да запази посолството си в Афганистан отворено и да „засили“ отношенията между двете страни, както и да увеличи хуманитарната помощ.

Талибаните посочиха Китай като &#8220;основен партньор&#8221;

Талибаните обещаха да бъдат по-умерени, след като свалиха подкрепяното от Запада правителство на Афганистан. Те казаха, че ще спазват някои основни човешки права и ще се въздържат от репресии.

Съединените щати приключиха изтеглянето си от Афганистан на 31 август и сложиха край на 20-годишната война, най-дългата в историята на САЩ.

САЩ изтеглиха последните си военни от Афганистан и обявиха край на 20-годишната война

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции