<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41321" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България е цитирала некоректно Австралия по казуса "Полфрийман"

09 Октомври 2019
0 431

Обвиниха България, че е интерпретирала и предала некоректно думите на австралийския дипломат Джон Филп по казуса с предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман, който е осъден за убийството на българина Андрей Монов.

 

Тази седмица, във вторник, временно управляващият посолството на Австралия в Гърция Джон Филп се срещна с гравния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правсъдието Данаил Кирилов, посочва Свободна Европа. В съобщението на сайта на правосъдното ведомство дипломатът е цитиран да казва: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството.“

 

ЦАЦАРОВ: ПОЛФРИЙМАН Е ОСВОБОДЕН НЕЗАКОННО

 

Оказва се обаче, че Филп не е казвал думите, които са цитирани.

 

„Господин Филп не е използвал думите, които са цитирани. Той е изразил редица опасения, включително риска външни фактори да повлияят на изхода (на казуса на Полфрийман), което и преди е посочвано като сериозно притеснение от страна на Австралия“, твърди говорител на австралийското външно министерство.

 

БЪЛГАРИЯ ЗАБЪРКА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ ЗАРАДИ ДЖОК ПОЛФРИЙМАН

 

Според институцията съобщението на сайта на българското ведомство оставя впечатлението, че Австралия няма притеснения около случая с Полфрийман. Само че страната в действителност поддържа позицията си от миналата седмица, според която не би следвало фактори, различни от нормалните правни процедури, да имат отношение към казуса.

 

Джок Полфрийман беше предсрочно освободен с решение на Софийския апелативен съд, което предизвика остри реакции на политици, роднини на убития и граждани. Малко след освобождаването си, Полфрийман бе задържан отново и отведен в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции