<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41178" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България забърка дипломатически скандал заради Джок Полфрийман

04 Октомври 2019
0 2797

Неразбориите около случая с австралиеца Джок Полфрийман доведоха и до международен дипломатически скандал, пише Сега.

 

 

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн заподозря "неюридически съображения" зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора. Припомняме, че той излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г. 

 

Медиите в Австралия дори намекват за проблеми с върховенството на закона у нас.

 

АВСТРАЛИЯ Е ПОИСКАЛА СРЕЩА С ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ЗАРАДИ ДЖОК ПОЛФРИЙМАН

 

Сега семейството на Полфрийман поиска и премиерът на страната Скот Морисън да се намеси.

 

"Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България. Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони", каза Пейн пред австралийското радио Ей Би Си.

 

Тя добави, че е писала на външния министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското правителство съдействие за организиране на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия.

 

 

ДЖОК ПОЛФРИЙМАН ИЗЛЕЗЕ ОТ ЗАТВОРА, НО ГО ЗАКЛЮЧИХА В ЦЕНТЪР ЗА МИГРАНТИ (ВИДЕО)

 

Припомняме, че по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн поиска среща със Захариева по случая, но такава не се състоя, защото програмата на българската министърка била пълна.

 

По-рано адвокатът на Джок Полфрийман Калин Ангелов казва за News Corp Australia, че този казус може да се превърне в прецедент – първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на осъден може да бъде отменено.

 

Иначе случаят с Полфрийман отдавна е фокус за медиите в Австралия. Една от водещите журналистки в страната, Белинда Хокинс, дори написа книга за случая през 2013 г. и застана начело на обществени кампании в защита на Полфрийман.

 

Австралийски и световни звезди също бяха привлечени към каузата по освобождаването му. 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции