<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101220" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Потребителит...

Вижте 13-етажната мегаяхта с реактор на борда, която може да спаси света (снимки)

28 Септември 2021
0 5945

Едни от ярките показатели за богатство и благосъстояние са яхтите и големите кораби. Продажбите на яхти скочиха по време на пандемията, защото богатите хора по света копнеят за социално дистанциране в най-луксозния му вариант.

Най-големият круизен кораб в света премина серия тестове преди отплаване (видео)

Вижте 13-етажната мегаяхта с реактор на борда, която може да спаси света (снимки)

Поръчките за яхти са все повече и повече, но те оказват отрицателно въздействие върху планетата. Според едно изчисление на антрополозите от университета в Индиана, САЩ, една яхта с постоянен екипаж, площадка за хеликоптери и басейни отделя над 7000 тона CO2 годишно. Умножено по 300 – приблизително броя на суперяхтите по света, които отговарят на тези характеристики – това се равнява на над 2 милиона тона CO2, повече от отделните годишни емисии на около една четвърт от страните в света.

Нова идея обаче иска да срещне научните изследвания и реалността, за да се направи мегакораб без отрицателно въздействие върху околната среда и CO2 емисии. Главната идея е спасението на планетата.

“Защо да не съберем най-богатите хора в света с най-изявените учени и да им позволим да разберат от първа ръка какво се случва?”, пита Аарон Оливера, сингапурски предприемач, който стои зад идеята за суперяхтата, която би трябвало да спаси света.

“Богатите хора могат да си купят всичко, което искат, но не могат да си купят нов психологически модел, с който да видят света”, казва Аарон. Той има идея да се построи кораб с дължина 300 метра, което означава по-голям плавателен съд от най-големия такъв в момента – на кралското семейство от Абу Даби.

Проектът на кораба разкрива 13-етажна конструкция, в която ще се поместят две дузини научни лаборатории. Те ще събират данни от пътуванията на кораба, за да се намери решение на климатичната криза. Яхтата ще се задвижва от квантов компютър, постигащ невероятна скорост и мощ. Такъв за момента няма в търговската мрежа, но по темата има експериментални проучвания от Google и IBM.

Капацитетът на кораба ще е 425 души – 165 човека екипажа и 160 учени. Ще има и 20 студенти и група от 20 експерти – икономисти, инженери, изследователи, художници, активисти и политици. Единствените гости с платен престой ще бъдат богатите туристи, които ще заемат 20 VIP апартамента на кораба. За тях прогнозната стойност на разходите е над 1 милион долара на човек. Целта е да се финансира науката.

“Този кораб ще бъде плаващ компютър, който ще позволи на хора от цял ​​свят да участват в пътуването и проучванията. Това означава, че тези богати хора, които се качват на борда, ще трябва да споделят ресурси и опит с цялото човечество, а не само помежду си”, казва Оливера.

Името на мегаструктурата за водно придвижване ще е Earth 300.

“Причината за строежа на кораб е, че изменението на климата е глобален проблем, затова се нуждаем от глобално превозно средство”, казва неговият идеен създател. И добавя, че океаните са биещото сърце на планетата, тъй като те абсорбират по-голямата част от въглерода. Оливера казва, че вдъхновението за Earth 300 идва, когато той се гмурка на Малдивите и вижда умиращите корали. Тогава си казва, че трябва да се комбинират двата сблъсващи се свята – на лукс и на екология.

Цената на кораба ще е 700 милиона долара прогнозно, търси се корабостроителница в Германия и Южна Корея. За момента целта е мегаяхтата да се построи до 2025 г.

Първоначално плавателният съд ще използва зелени синтетични горива, но за да задоволи изискването да бъде напълно без емисии, той трябва да има модерен ядрен реактор. Това би позволило на кораба да остане в морето за неопределено време, с пълна енергийна автономия. Точно като квантовия компютър, тази технология все още не съществува, но е разработена от британската компания Core Power в сътрудничество с TerraPower, компания за ядрено инженерство, председателствана от Бил Гейтс. Това е едно от дузината организации, които са обявили връзки с проекта, включително IBM, също студиото за военноморска архитектура Iddes Yachts и фирма за класификация на кораби RINA.

Източник: СиЕнЕн

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции