<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46627" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иран арестув...

Вулканът Таал покри животни и къщи с пластове пепел (видео и снимки)

15 Януари 2020
0 4410

CNN разпространи снимки от изригналия в неделя вулкан Таал във Филипините, които показват къщи и дървета, покрити с дебел слой пепел, а също крави и коне затънали във водите на езерото около острова.

 

 

ДВОЙКА ОТ ФИЛИПИНИТЕ СЕ ВЕНЧАЕ, ДОКАТО ЗАД НЕЯ ИЗРИГВА ВУЛКАНЪТ ТААЛ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Въпреки предупрежденията на правителството да стоят далеч от мястото, мнозина жители се върнаха пеша, за да се опитат да спасят изоставените си животни.

 

 

""

 

 

Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви в сряда сутрин, че вулканът остава на четвърто ниво предупреждение от възможни пет, което означава, че е възможно изригване в рамките на часове до дни.

 

 

Вулканът на остров Лусон, намиращ се на около 60 километра от столицата Манила, започна да изригва в неделя. Пепел и прах се разнесоха на 14 километра от мястото, принуждавайки властите да предприемат мащабни евакуации.

 

 

""

 

 

Три дни след изригването започва вулканична дейност около Таал, фонтаните от лава образуват облаци от пепел, разпростиращи се на височина до 1 километър. На места се образуват пукнатини и от неделя са регистрирани 466 земетресения. Вулканолозите предупреждават, че са възможни по-нататъшни изригвания.

 

 

Почти половин милион души живеят в опасната зона на 14 километра и властите поискаха "пълна евакуация" в този район, а жителите в 17-километровата ивица бяха предупредени за предстояща евакуация. Около 44 000 души от провинциите Батангас и Кавит са потърсили убежище в 217 временни центъра за евакуация, създадени от властите. Общият брой на евакуираните може да бъде по-голям, като някои избират да останат с членове на семейството и роднини в други части на страната.

 

 

""

 


 

„Съветваме хората, които се опитват да се върнат, да не го правят, за да не се излагат на опасност за живота и здравето си”, заяви говорител на правителството. 

 

 

Международната помощна група Save the Children обяви, че малките деца в центровете за евакуация страдат от респираторни заболявания като настинка и кашлица. В град Танауан около 730 души са настанени в гимназия, превърната в център за евакуация. 

 

 

Внезапното изригване в неделя извади много хора със семействата им без почти никакви вещи. Поради продължаващата заплаха от друго, по-голямо изригване, никой не знае кога ще може да се върне у дома или какво ще намерят, когато стигнат до там.

 

 

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНОТО ИЗРИГВАНЕ НА ВУЛКАНА ПОПОКАТЕПЕТЪЛ (ВИДЕО)

 

 

Много от жилищата им са частично или напълно разрушени. 

 

 

 

 

Източник: CNN 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции