<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46647" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Два острова в Индонезия потънаха заради глобалното затопляне

16 Януари 2020
0 1902

Два индонезийски острова потънаха напълно под вода в резултат на покачване на морското равнище поради глобалното затопляне, съобщава The Straits Times, позовавайки се на данни от местната организация "Forum for the Environment".

 

 

""

 

 

Островите са необитаеми и са в състава на южната провинция Южна Суматра. "Островите Бете и Гундул в момента са на 1-3 м под морското равнище", заяви ръководителят на тази неправителствена организация Хайрул Собри. "Ако не се предприемат спешни мерки, тогава още четири острова, които са част от тази провинция, са изложени на риск от изчезване", предупреди експертът.

 

 

""

 

 

Според него остров Бурун вече е на кота нула, Калонг и Салах Намао са на около два метра над повърхността на водата. Той отбеляза, че Салах Намао все още е обитаван, въпреки факта, че от 90-те години на миналия век местните жители постепенно започват да напускат острова, заради нарастващото морско равнище. Експертът уточни, че остров Бете, който вече е под вода, преди това е бил национален резерват, признат от ЮНЕСКО.

 

 

Индонезия се намира на най-големия в света архипелаг, който включва 18 хиляди острова. 

 

 

Източник: The Straits Times

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции