<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30322" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Застреляха журналиста и критик на Путин Аркадий Бабченко

30 Май 2018
0 1025

Руският журналист и остър критик на Путин Аркадий Бабченко бе убит пред апартамента си в Киев във вторник, съобщава “Гардиън“, цитиран от mediapool.bg.

 

 

Убийството е поръчково, а украинските власти разследват връзка с неговите репортажи и гражданските му позиции. Бабченко, който е дългогодишен руски военен кореспондент, служил два пъти и като войник в Чечения, е бил застрелян три пъти в гърба, докато излизал от апартамента си, за да си купи хляб. Бил е открит кървящ от съпругата си и е починал в линейката на път за болницата. В сряда полицията разпространи рисунка на мъж с бейзболна шапка, който е заподозрян за убийството. Бабченко беше силно критичен към руското правителство през последните години. Той критикува президента Владимир Путин за анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистите в Югоизточна Украйна.

 

Журналистът напусна Русия през февруари 2017 г., защото не се чувстваше сигурен да живее в страната. Украинският депутат Антон Герашченко, който служи като съветник на вътрешния министър, заяви, че разследващите трябва да разберат какво са правили руските шпионски служби в страната по убийството на Бабченко. “Украйна се превръща в най-опасната страна за репортерите. Украинското правителство не може да гарантира основни свободи“, отговори руският депутат Евгени Ревенко. През 2016 г. разследващият журналист Павел Шеремет бе убит с кола-бомба, паркирана пред апартамента му в Киев.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции