<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97531" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смениха меда...

За първи път в Япония осъдиха мафиотски бос на “Якудза” на смърт

25 Август 2021
0 48948

Осъдиха мафиотски бос на “Якудза” на смърт заради поръчкови убийства за първи път в Япония, предава Al Jazeera.

74-годишният Сатору Номура, ръководил престъпния синдикат Кудо-кай в югозападна Япония, е обвинен в поръчителство на убийство и нападенията над други трима японски граждани, но отрича обвиненията.

“Поисках справедливо решение… Ще съжалявате за стореното до края на животта си”, е казал Номура по време на произнасяне на присъдата си, цитиран от японски медии.

За първи път в Япония осъдиха мафиотски бос на &#8220;Якудза&#8221; на смърт

“Якудза” дълго време бяха толерирани от японските власти като “необходимо зло” с цел осигуряване на ред по улиците, макар и със съмнителни средства. През последните десетилетия обаче по-строгите разпоредби срещу мафията, все по-активната социална съпротива и отслабената икономика на страната доведоха до падение на членовете на организацията.

Тя израстна в тежките за Япония следвоенни години от улиците до престъпни организации за милиарди долари, замесени във всичко от наркотици и проституция до протекции, рекет в извънредни размери и т. нар. “престъпления с бели яки”.

Номура е признат за виновен във фаталния разстрел на бивш шеф на рибарска кооперация, оказал влияние върху проектите за строителство на пристанище, съобщават големите местни медии. Той стои и зад нападение срещу роднина на жертвата на убийството през 2014 година, както и зад нападение с нож през 2013-та срещу медицинска сестра в клиниката, където Номура се е лекувал.

Стрелба през 2012 г. срещу бивш полицейски служител, който е разследвал Кудо-кай, също се счита за отговорност на Номура. Въпросният служител е оцелял със сериозни наранявания, припомнят медиите.

Източник: Al Jazeera

Кадри: Simple History

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции