<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30320" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Земеделският министър е проверен тайно за конфликт на интереси

30 Май 2018
0 1995

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси на земеделския министър Румен Порожанов.  Решението е взето преди две седмици и не е публикувано на сайта на комисията, а на сайта на несъществуващата вече комисия за конфликт на интереси. Освен това то прилича на криптиран документ, от който трудно може да се разбере нещо. От него е заличено не само името на Порожанов, но и други думи, които правят решението трудно за разбиране – като например длъжността му, или имена на търговски дружества, които не са лични данни, съобщава Segabg.com.

 

 

Решението абсурдно е озаглавено "относно ***** – министър на ******" и е в разрез с всички принципи за публичност. 

 

ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА ЩЕ РАЗСЛЕДВА СКАНДАЛНИЯ СЛУЧАЙ С ГОРСКОТО В СЛИВЕН

 

Абсурдното обяснение за тази секретност е Общият регламент за личните данни. Той обаче изобщо не се отнася за правоохранителните и съдебните органи. Точно обратното – в него се казва, че правото на информация и общественият интерес не могат да бъдат ограничавани в такива случаи. Аргументът на КПКОНПИ олеква и заради факта, че на никой друг субект на производствата й не са му скрити инициалите и длъжността. 

 

БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА ГОРСКОТО В СЛИВЕН РАЗКАЗА СКАНДАЛНИ НЕЩА ЗА РАБОТАТА НА ДИРЕКТОРА ВЪРБАНОВ

 

От акта все пак става ясно, че в началото на годината в комисията е получен сигнал, че през ноември 2017 г. двама души предлагали консултантски услуги, които гарантирали евросубсидии и избягване на проверки. Единият от тях бил бивш служител на министерство, а другият – управител и собственик на фирмата, с която се сключвали договорите, и син на министъра.

Към сигнала са приложени извадки от интернет, Търговския регистър, както и самите консултантски договори. "Капитал" пише, че Порожанов има син – Антоан, който е едноличен собственик на "Ей Ар Пи мениджмънт енд техникъл кънсълтънси".
 

 

КАК МИЛИОНИ ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ПОТЪВАТ В УЖ РЕМОНТИРАН ПЪТ?

 

Вместо да провери твърденията за злоупотреба с европейски фондове или корупция, ръководената от Пламен Георгиев комисия започва да търси конфликт на интереси. За трите месеца проверки, които се полагат само при сложни случаи, комисията единствено е потвърдила публично известни факти: събрала е клетвения лист на министъра при избирането на кабинета, декларацията му за конфликт на интереси от сайта на парламента, направила е справка в официалните регистри, че синът му му е син, както и в Търговския регистър за посоченото в сигнала дружество. 

 

ШЕФЪТ НА ГОРСКОТО В СЛИВЕН СИ ИЗПУСКА НЕРВИТЕ ПРЕД КАМЕРАТА НИ

За да провери твърденията в сигнала, комисията има право да извършва оперативно-издирвателна дейност, да снема обяснения от граждани, да прави справки в информационни масиви и дори може да подслушва, проследява и т.н. Но вместо това сигналът се приема като такъв за конфликт на интереси. "Това е все едно полицията да ми докладва материали за подкуп, а аз да откажа да образувам дело за убийство, тъй като няма труп", казва дългогодишен прокурор, цитиран от "Капитал".

Министърът е коментирал пред "Капитал", че не знае за решението на комисията, но сюжетът, визиран в сигнала, му е познат. "Това е стара история. Представени са чернови на договори с твърденията, че синът ми ги е разпространявал. Такива чернови може да направи всеки." 

 

От пресслужбата на комисията обясняват пред Segabg.com, че физически няма как решенията да бъдат качвани незабавно, защото първо трябва да бъдат обработени от стенографите, а след това да бъдат заличени и личните данни. Заличаването е по преценка на служителите от бившата комисия за конфликт на интереси на базата и на новия регламент за личните данни, както и на съдебни решения, които са против оповестяването на данните, обясниха от комисията. Решението било качено на сайта на несъществуващата вече комисия, тъй като производството е започнало по стария ред.

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции