<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41113" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кафето преди лягане не влияе на съня, според изследване

01 Октомври 2019
0 1000

Кафето преди лягане не се отразява на съня. Това сочат резултатите от ново изследване, съобщава The Independent. Учени от САЩ са стигнали до извода след наблюдения върху 785 човека. Те са следили количеството кофеин, алкохол и никотин, което участниците са приемали. След това сънят им – качеството му и колко бързо се будят.

 

Резултатите показват, че никотинът удължава времето за заспиване. На човек с проблеми със съня му трябват около 42 минути преди да започне да се унася, ако преди това е изпушил една цигара. При кофеина такъв ефект не се наблюдава.

 

Според авторите на изследването досега много малко проучвания са се концентрирали върху връзката между алкохола, никотина и кофеина, приемани вечер и качеството на съня.

 

"Всяка вечер, в която се употребяват накотин и/или алкохол, се отчита лошо качество на съня в следващите четири часа. Не се наблюдава такава връзка при приемането на кофеин", пишат те.

 

Учените твърдят, че резулатите са изненадващи на фона на убеждението, че кофеинът пречи на заспиването. Всъщност никотинът влияе много повече на хората, които имат проблеми със съня. 

 

Откритията на са универсални, посочват учените. Някои хора са доста по-чувствителни към кофеина и при тях има силен ефект. Ако обаче човек, който пие кафе от години, внезапно изгуби съня си, това със сигурност не се дължи на кофеина, посочват те.

 

Източник: The Independent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции