<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46761" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Китай забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба

21 Януари 2020
0 158

Китай ще засили ограниченията върху производството, продажбата и използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, в опитите си да се справи с един от най-големите екологични проблеми в страната.

 

В момента големите количества необработени пластмасови отпадъци в Китай се заравят в сметища или се изхвърлят в реки, но ООН определи пластмасите за еднократна употреба като едно от най-големите предизвикателства за околната среда в света.

 

 

""

Снимка: STR/Getty

 

 

Националната комисия за развитие и реформи и Министерството на екологията и околната среда, които ще издадат новия закон заявиха, че пластмасовите торбички ще бъдат забранени във всички големи градове на Китай до края на 2020 г. и във всички други градове през 2022 г.

 

КЪДЕ ОТИВА ПЛАСТМАСАТА СЛЕД КАТО Я ИЗХВЪРЛИМ В КОФАТА ЗА БОКЛУК? (СНИМКИ)

 

Пазарите обаче, които продават пресни храни, ще бъдат изключени от забраната до 2025 г. Другите артикули като пластмасови прибори и пластмасови куриерски опаковки също ще бъдат забранени.

 

До края на тази година в ресторантьорството ще бъде забранено и използването на сламки за еднократна употреба, а до 2025 г. градовете в Китай ще трябва да намалят потреблението на пластмасови изделия за еднократна употреба в ресторантьорството с 30%.

 

Някои други региони и сектори също ще се сблъскат с ограниченията върху производството и продажбата на пластмасови изделия, въпреки че все още не е ясно кои са те.

 

 

""

 

 

Китай също забрани вноса на всякакви пластмасови отпадъци и използването на медицински пластмасов отпадък при производството на пластмасата.

 

Производството и продажбата на пластмасови торби с дебелина под 0,025 мм също ще бъдат забранени, както и пластмасовото фолио с дебелина по-малка от 0,01 мм за селскостопанска употреба.

 

В ЮЖНА АФРИКА СТРОЯТ ПЪТИЩА ОТ РЕЦИКЛИРАНА ПЛАСТМАСА ОТ БУТИЛКИ ЗА МЛЯКО

 

Китай вече повиши и процента си на рециклиране, след като изгради и продължава да изгражда десетки бази за „всеобхватно използване на ресурсите“, за да гарантира, че повече от продуктите се използват повторно като част от опитите си да намали вредните за околната среда отпадъци.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции