<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=21473" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кметовете ще дават инструкции на гражданите как да действат при среща с имигранти

13 Април 2016
0 1361

Кметовете ще имат задачата да инструктират населението как да се действа при среща с нелегален имигрант. Това обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. Какво точно да се говори на хората ще бъде обяснено на кметовете от местните дирекции на МВР.

 

Вътрешният министър разкри в аванс част от инструкциите. Бъчварова обясни, че правилното гражданско поведение е да се подаде сигнал до институциите чрез телефон 112, на телефоните в МВР или директно да се звъни на "Гранична полиция".

 

Цивилният човек не би могъл да прецени дали хората, с които се среща, са извършили престъпление и дали са въоръжени, обясни вътрешният министър.

 

“Освен това те (имигрантите) могат да провокират гражданина към едно или друго действие", предупреди Бъчварова. Тя подчерта, че МВР разчита на помощта на гражданите и не иска да обезкуражава добросъвестните да помагат на органите на реда.

 

Първият граждански “ловец“ на имигранти бе Динко от Ямбол, който доби огромна популярност заради получената възхвала от бТВ. Преди два дни в мрежата пусна своя клип и Петър Низамов – Перата от Бургас, който показа как лови хора и ги връзва със "свински опашки". Перата, за разлика от Динко, бе арестуван.

 

Впечатление направи и реакцията на премиера Бойко Борисов, който първо похвали действията на "ловците на бежанци", но малко по-късно размисли и ги разкритикува.

 

Румяна Бъчварова каза, че няма разнобой в оценката на темата между нея и премиера Бойко Борисов. "Като органи на реда трябва да търсим баланса между тези, които искат да помогнат, и тези, които го правят с друга цел, например за слава", поясни тя.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции