<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39564" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Масовият гроб на одрани норки може да доведе до екокатастрофа, предупреждава НПО

31 Юли 2019
0 2693

Тоновете животински отпадъци, заровени край рудниците над село Боров дол, могат да доведат до екокатастрофа, тъй като наблизо мястото има река и минерални извори, алармират от неправителствената организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ), цитирани от Traffic News

 

 

ТОНОВЕ ТРУПОВЕ НА НОРКИ – ЗАРОВЕНИ НЕЗАКОННО КРАЙ СЛИВЕН

 

 

Според тях фермата за ценни кожи край старозагорското село Маджерито стои зад ужасяващото гробище на норки. 

 

 

""

 

 

"Имахме съмнения, че ще се опитат да прикрият уликите, тъй като мястото е частна собственост. Обиколихме района, доколкото успяхме. Вижда се току-що изровена пръст, вероятно от един-два дни. Със сигурност е заравяно и копано. Миризмата е непоносима. Самата пръст мирише на мърша. Ясно е, че тук със сигурност има животински отпадъци", алармираха от сдружението.

 

 

КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОНОВЕТЕ ЗАГРОБЕНИ ЖИВОТНИ КРАЙ СЛИВЕН?

 

 

Те призовават да се направи глобална проверка на мястото, за да се установи не дали има един такъв ров, а дали има масова практика на изхвърляне на подобни отпадъци.

 

 

""

 

 

От неправителствената организация уточниха, че в близост до мястото има река и минерални извори, от които хората пият вода. Според тях това е бомба със закъснител и ако не бъдат взети сериозни мерки, положението само ще се влошава.

 

 

По думите на Петя Арнаудова от КАЖИ, ако бъде установено, че откритите животни са били с цели вътрешности и им е взета единствено кожата, категорично става въпрос за промишлено производство на животни, които не се използват за консумация от човека. 

 

 

По-рано днес стана ясно, че експерти от БАБХ вече са взели проби и изследват биологичните отпадъци край Боров дол. От първоначалния оглед на мястото е установено, че това са трупове на животни, но експертизите ще покажат дали наистина става въпрос за норки.

 

 

Източник: Traffic News

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции