<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41456" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нападението на Турция в Северна Сирия застрашава сигурността на НАТО

14 Октомври 2019
0 2149

Австрийският външен министър Александър Шаленберг призова страните от НАТО да наложат оръжейно ембарго срещу Турция, пише Сега.

 

„Очакваме единна позиция на ЕС по отношение на тази операция, както и по отношение на износа на оръжие. Смятам, че трябва да има ясен сигнал от страните от НАТО до партньора им Турция", категоричен бе първият дипломат на Виена. Според него Австрия все още се застъпва за преустановяване на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС. В същото време министърът призова Брюксел да не се поддава на изнудването на Анкара, която заплаши да отвори границите за бежанците към Европа.

 

НАД 100 000 БЕЖАНЦИ СА НАПУСНАЛИ ДОМОВЕТЕ СИ ОТ ТУРСКОТО НАХЛУВАНЕ В СИРИЯ ДОСЕГА

 

От своя страна министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн добави, че операцията в Анкара, след споразумение за сътрудничество между кюрдите и Дамаск, застрашава сигурността на държавите от НАТО.

 

„Турция е член на НАТО, но от днес сутринта има споразумение между кюрдите и силите на президента на Сирия. Член пети на Вашингтонския договор гласи, че ако една страна [от НАТО] бъде нападната, други държави трябва да ѝ помогнат. Представете си ако Сирия или нейните съюзници [Русия и Иран] отговорят и нападнат Турция. Това е заплаха за сигурността на НАТО", подчерта Аселборн.

 

КАК ДЕЙСТВИЯТА НА ТУРЦИЯ МОГАТ ОТНОВО ДА ПРЕКРОЯТ КАРТАТА НА СИРИЯ

 

Той заяви, че за ЕС „е много трудно да разбере действията на Турция".

 

„Турция възнамерява да прочисти зона с ширина 500 км и дълбочина 30 км в сирийска територия, защото според Анкара тя е пълна с терористи. Първо трябва да кажем категорично, че Турция никога не е била подлагана на терористични атаки от страна на Сирия. Тази операция трябва да бъде категорично осъдена. Европа днес трябва да бъде обединена и солидарна", отбеляза външният министър на Люксембург.

 

Сирийската армия започна предислоциране на части към северните райони на страната, където Турция провежда операция срещу кюрдите, предаде Би Би Си. Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдските формирования, заявиха, че са постигнали споразумение с Дамаск, по силата на което войските на Асад ще се разположат по границата с Турция.

 

До решението се е стигнало след като американските военни започнаха да се изтеглят от контролираната от кюрдите територия по разпореждане на президента Доналд Тръмп. В досегашните военни действия кюрдите не са влизали в сражения с армията на Асад.

 

ТРЪМП ЗАПЛАШИ ТУРЦИЯ С УНИЩОЖЕНИЕ, АКО НАВЛЕЗЕ В СИРИЯ

 

Турция започна операцията "Извор на мир", за да изтласка кюрдите от съседните на нея северни райони на Сирия. Анкара смята, че сирийските кюрди са свързани с Кюрдската работническа партия, която повече от 30 години води въоръжена борба за независимост. В Турция партията е обявена за терористична организация.

 

За прехвърлянето на сили на сирийската армия към Северна Сирия първа съобщи агенция САНА. Според публикацията, целта е "противопоставяне на турската агресия". Според лидери на кюрдската опозиция, силите на Асад ще бъдат разположени по границата с Турция, за да отблъснат "турската агресия".

 

Преди започването на турската операция президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да изтегли американските военни от региона, изоставяйки кюрдите, които бяха съюзници на Вашингтон. Решението му предизвика бурни реакции на недоволство както сред демократите, така и сред републиканците, а кюрдите го определиха като "нож в гърба".

 

ТУРЦИЯ ПОМАГА НА ДЖИХАДИСТИ НА ИДИЛ ДА ИЗБЯГАТ ОТ ЗАТВОРИТЕ В СИРИЯ, ТВЪРДЯТ КЮРДСКИТЕ СИЛИ

 

На 12 октомври един от кюрдските генерали – Мазлум Кобани Абди, се обърна към САЩ, като заяви, че ако американските военни се изтеглят, кюрдите ще се опитат да се споразумеят с Русия. Кюрдски лидери са се срещнали с представители на Асад в базата "Хмеймим", където е базирана руската авиация. „Има и сериозен проблем с чуждестранни ислямисти. Преди това те бяха на сигурно място – зад решетките, в ръцете на кюрдите. Днес те се разпръснаха из цялата страна, говорим за стотици бойци, много от които може да се опитат да се върнат в Европа", подчерта люксембургският политик.

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции