<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Отстраниха прокурора по делото за радикален ислям в Пазарджик

20 Юни 2019
0 541

Отстраниха прокурора по делото за радикален ислям в Пазарджик Недялка Попова, съобщава Offnews.

 

 

""

 

 

ПОДСЪДИМИЯТ ЗА РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ АХМЕД МУСА: ПРОКУРОРЪТ НАСАЖДА РЕЛИГИОЗНА ОМРАЗА

 

 

Според магистратите главният обвинител Недялка Попова е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Съдът се мотивира с изказването на Попова пред информационен сайт през март 2018 г., че ако мюсюлманите в България достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната сигурност.

 

 

""

 

 

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод. На 3 април 2018 година стана ясно, че е започнала проверка заради интервюто на прокурор Попова пред пловдивския сайт "Трафикнюз", в което тя предупреждава за "опасни тенденции в българското общество".

 

 

През май тази година Недялка Попова беше наградена от главния прокурор Сотир Цацаров за образцово изпълнение на служебните й задължения по делото с Ахмед Муса.

 

 

""

 

 

Така делото остава с един прокурор – Васил Малинов. Адвокати на 14-те подсъдими за проповядване на радикален ислям поискаха връщане на обвинителния акт в прокуратурата, тъй като "е писан от предубеден прокурор", и нов обвинителен акт. Това искане бе отхвърлено.

 

 

БИВШИЯТ ГЛАВЕН МЮФТИЯ: ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ МОЖЕ ДА ПРОПОВЯДВА РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ

 

 

Делото продължава с искания за изменение на мерките за неотклонение на част от подсъдимите.

 

 

Настоящият съдебен процес срещу Ахмед Муса и още 13 негови последователи от Пазарджик, Пловдив и Асеновград е за налагане на радикален ислям и разпространяване на идеите на "Ислямска държава". Муса вече бе осъден ефективно за разпространение на антидемократична идеология, верска нетърпимост и призив към война. 

 

 

Източник: Offnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции