<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56552" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Повече от половината животни и растения могат да изчезнат до 2070 г., ако температурите продължат да се покачват

14 Февруари 2020
0 73

Промените в климата биха могли да заличат половината от целия растителен и животински свят на Земята до 2070 г. , ако температурите продължават да се увеличават, предупреждават учени.

 

Те твърдят, че вместо „средните температурни промени“ най-голямата заплаха от климатичните промени са „максималните температури“, които планетата може да достигне. Дори ако се придържаме към Парижкото споразумение за борба с изменението на климата, ние все още ще загубим около 20 на сто от растенията и животните на Земята до 2070 г., прогнозират те.

 

 

Повече от половината животни и растения могат да изчезнат до 2070 г., ако температурите продължат да се покачват

 

 

Споразумението изисква усилия, които да предотвратят покачването на  средните глобални температури с не повече от 1.5 градуса над температурата от 1880 г., когато са започнали измерванията.

 

АМАЗОНСКИТЕ ГОРИ ИЗЧЕЗВАТ НАЙ-БЪРЗО ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ НАСАМ

 

„Ако се придържаме към Парижкото споразумение за борба с изменението на климата, може да загубим по-малко от две от всеки 10 растения и животни на Земята до 2070 г., но ако хората причинят по-големи повишения на температурата, можем да загубим повече от една трета или дори половината от всички животински и растителни видове въз основа на нашите открития“, сподели авторът на проучването д-р Джон Уинс от университета в Аризона.

 

 

Повече от половината животни и растения могат да изчезнат до 2070 г., ако температурите продължат да се покачват

 

 

За да преценят бъдещите опасности от изменението на климата за дивата природа, еколозите проучили изчезванията на животни и растения, които вече са се случили.  След това, те анализирали данни от 538 вида и 581 места по целия свят, като се съсредоточили върху растителните и животинските видове, които са били проучвани поне 10 години един от друг в същите зони.

 

Учените събрали и климатични данни от времето на най-ранното проучване на всяка зона и ги сравнили с най-новите, както и с проучвания относно биоразнообразието.

 

Резултатите разкрили, че почти половината от 538 вида вече са изчезнали на едно или повече места между първото и последното проучване.

 

По-специално те открили, че около половината от видовете са изчезнали на местно ниво, когато максималните температури са се увеличили с повече от 0,3 градуса, a aко температурата се повиши с над 2 градуса по Фаренхайт, тогава повече от 95 на сто от видовете ще изчезнат.

 

ПОПУЛАЦИИТЕ ОТ ПИНГВИНИ В АНТАРКТИКА СА НАМАЛЕЛИ С НАД 50% ОТ 1971 Г. НАСАМ

 

 

Предишни проучвания бяха съсредоточени върху разпръскването – или миграцията на животните към по-хладни местообитания, като средство за „избягване“ от затоплящия се климат.

 

Въпреки това, авторите на настоящото проучване установили, че повечето видове няма да могат да мигрират достатъчно бързо, за да избегнат смъртта си, въз основа на техните минали движения.

 

 

Повече от половината животни и растения могат да изчезнат до 2070 г., ако температурите продължат да се покачват

 

 

Еколозите също предупреждават, че тропическите видове са между два до четири пъти по-застрашени от изчезване в сравнение с дивата природа в умерените райони.

 

“Това е голям проблем, тъй като по-голямата част от растителните и животинските видове се срещат в тропиците”, каза Уинс.

 

 

Източник: Daily Mail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции