<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39882" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Поредна "екобомба" : Намериха изхвърлени трупове на прасета във водите на язовир "Жребчево"

13 Август 2019
0 2924

Пореден случай на изхвърени животински отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево, където труповете са изхвърлени директно във водата, алармират протестиращите срещу мерките за борба с чумата по свинете от сливенското село Крушаре, цитирани от Dir.bg

 

 

ДЕСЕТКИ ЧУВАЛИ С РАЗЛОЖЕНИ ТРУПОВЕ НА ПРАСЕТА БЯХА НАМЕРЕНИ В ДЕРЕ КРАЙ СЛИВЕНСКО СЕЛО

 

 

""

 

 

ОТ КРУШАРЕ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА "ЕКОБОМБА", ПАЗАРДЖИШКО Е ПОЧТИ ПРОЧИСТЕНО ОТ ДОМАШНИ СВИНЕ

 

 

В първата си декларация протестиращите алармираха за четвърти случай на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. "превантивно" клане на прасета и го определиха като "екологична бомба"

 

 

НЕИЗЛЪЧЕНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕНКА ШИКЕРОВА: КАК БАБХ ХАРЧИ НЕПРАВОМЕРНО 60 МИЛИОНА ЗА БОРБА С ЧУМАТА (ВИДЕО)

 

 

Във второто писмо по повод новия, пети случай, протестиращите отбелязват, че тук не става дума за "случайни инциденти, а за системна грешка в политиката по превенция на АЧС". Според авторите на писмото "няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение, че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни".

 

 

""

 

 

ГЕНКА ШИКЕРОВА: БАБХ Е ПАЗЕНА И УДОБНА АГЕНЦИЯ, КОЯТО ПОЛУЧАВА ПОДКРЕПА ОТ ВИСОКО НИВО (ВИДЕО)

 

 

От Крушаре отбелязват, че реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблема са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. "В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най-високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа", смятат недоволните стопани.

 

 

Вчера, в отговор на първото писмо, от БАБХ заявиха, че по закон (Закона за ветеринарномедицинската дейност ), кметовете и кметските наместници са длъжни да организират обезвреждането на странични животински продукти. Служителите на изпълнителната власт подчертаха, че регламентът и контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници, които определят местата за обезвреждане на страничните животински продукти.

 

 

Писмото на "Гражданско неподчинение при с. Крушаре" завършва с предупреждението, че блокадата на пътя Сливен – Ямбол остава.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции