<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

По борба с корупцията България се нарежда между Суринам и Ямайка

23 Януари 2020
0 186

Възприятието за съществуването на корупция в България, измерено през оценката на нейните граждани и престижни международни институти, е най-високо в ЕС, пише Свободна Европа, цитирайки годишния доклад „Корупцията по света“ на „Трансперънси интернешънъл“. Така България се изкачва с три стъпала спрямо миналата година до 74 място, което я позиционира между Суринам и Ямайка.

 

 

Организацията поставя на България индекс от 43 от 100, подобрение с един пункт от 2018 г., но далеч от средния за водещия регион в света – ЕС и Западна Европа, който е 66. Използваната за класацията скала използва оценки от нула (силно корумпирана) до 100 (много чиста), като стойности на индекса под 50 пункта са показател за „систематичен проблем с корупцията и за неефективна борба с корупцията“.

 

"УСЕЩАНЕТО" НИ ЗА КОРУПЦИЯ Е ПЛЪТНО И ЗАДУШАВАЩО КАТО СОФИЙСКИЯ СМОГ

 

 

""

Колкото по-червена е една държава, толкова по-нисък индекс има

 

Иначе за определянето на Индекса за въздействие на корупцията се вземат предвид различни фактори, включително икономически, социални, политически, функциониране на правораздавателната система и медийната среда.

 

 

"Индексите

Индексите за България не показват промяна през последното десетилетие

 

 

Най-близко до 74-ото място на България от ЕС са Унгария и Румъния, които си поделят 70-то място с ЮАР с индекс 44. Преди тях са Хърватия – 63-а с индекс 47 и Гърция – на 60 място с индекс 48.

 

„Трансперънси интернешънъл“ посочва Гърция сред държавите с най-голям напредък в Европа, която е водещият регион в света по отношение на борбата с корупцията. През последното десетилетие Гърция е успяла да се изкачи с 12 пункта, подобно на Италия, която напредва с 11 до 51-то място в класацията.

 

ГОСПОДАРИТЕ С „УСЕЩАНЕ” ЗА КОРУПЦИЯ

 

Шест европейски държави са в първата десетка от страни, в които индексът е между 87 и 80 от 100 максимални. Подреждането за 2019 г. се оглавява от Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Норвегия, Нидерландия, Германия и Люксембург.

 

Между 10 и 20 място са подредени още четири европейски държави – Австрия (12), Великобритания (12), Белгия (17) и Естония (18). В тази група са още Австралия, Канада, Хонгконг и Япония. Франция и САЩ си поделят 23-то място. Литва е 35-а, а Полша – 41-а, заедно с Кипър и Кабо Верде. След тях са Чехия, Латвия, Малта и Италия, като първата шейсетица се затваря от Словакия (59).

 

 

"Индексът

Индексът за възприятие на корупцията за 2019 г. показва, че усилията в ЕС за справяне с проблема, са най-ефективни

 

Последното място в международната класация се заема от Сомалия с индекс 9 от 10. Преди нея са Южен Судан, Сирия, Йемен, Венецуела и Судан. В последната десетка още са Либия, Северна Корея, Афганистан и Екваториална Гвинея.

 

Русия заема 137 място, заедно с Уганда, Парагвай, Ливан, Кения, Папуа Нова Гвинея и др. Китай е 80-ти с индекс 41, в компанията на Бенин, Гана и Индия. „Трансперънси“ поставя Турция на 91 първо място с индекс 39/100, заедно със Сърбия. На Балканите най-ниско място има Северна Македония – 106-то, а в Европа – Молдова (120) и Украйна (126).

 

Според класацията повече от 2/3 от държавите, включително най-развитите икономики, се намират в застой или имат връщане назад в усилията си да се справят с корупцията.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции