<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо 60 000 дец...

Румъния иска спешно от ЕС помощ заради препълнените болници от пациенти с Covid-19

05 Октомври 2021
0 498

Болниците в Румъния са под толкова силен натиск, че правителството преустанови плановите операции и неспешния прием. Букурещ поиска също така от ЕС помощ за медицински консумативи, като активира механизма на ЕС за гражданска защита.

Ново хапче намалява с 50% смъртността и хоспитализациите при Covid-19, твърди проучване

Румъния иска спешно от ЕС помощ заради препълнените болници от пациенти с Covid-19

Страната навлезе в най-мрачните дни от пандемията, като средният седмичен брой на новите случаи на заразени с коронавирус и на смъртните случаи вече надвишава регистрираните в предишните вълни на епидемията в Румъния.

Тъй като милиони дози ваксини срещу коронавирус бяха доставени на страните от ЕС, очакванията бяха епидемията да затихне. Ваксините изпълниха задачата си – няколко държави в Европа като Латвия, Естония и Словения имат голям брой нови случаи, но смъртността остава относително ниска. И в трите страни са напълно ваксинирани 50 процента или повече от възрастното им население.

Различна е ситуацията в двете най-слабо ваксинирани страни от ЕС – България и Румъния. И при двете случаите на заразени и починали от коронавирус се увеличават. Румъния е ваксинирала напълно само 34% от пълнолетното си население, а България – само 23%. И двете страни са сред първите три в Европа по смъртност на 1 млн. души население през последните седем дни.

Нарастващият натиск върху здравната система на Румъния доведе до това, че Раед Арафат, ръководител на отдела за извънредни ситуации в страната, заяви на пресконференция в понеделник вечерта, че влиза в сила 30-дневно спиране на неспешните хоспитализации и операции. Това е с цел гаранция на наличността на болнични легла за заразени с коронавирус, които имат нужда от кислород и интензивно лечение.

Механизмът на ЕС за гражданска защита също се задейства във вторник за потенциален достъп до допълнителни запаси от медикамента тоцилизумаб и кислород.

Ситуацията, която се разиграва в Румъния, не е изненада. Още през май правителството осъзна, че има проблем с колебанието на хората най-вече от селските райони да се ваксинират. Таяха се надежди църквата да се включи, за да се предотврати опустошителната четвърта вълна, но това не се случи.

В публикация във Facebook на 28 септември румънската ваксинална служба заяви, че в Румъния на този ден са регистрирани 2,65 повече смъртни случаи на милион души от средното за Европа ниво. „Кога всички ще разберем, че положението е възможно най-лошо?“, питат от службата.

Тревожната ситуация в Румъния и България, където процентът на ваксинации е значително по-нисък от другите страни от ЕС, може да стимулира увеличаването на случаите в останалата част на континента. Това, което допълнително натоварва и без това изтощените здравни системи в Румъния и България, е изтощението на лекарите.

Румъния също беше разтърсена от поредица пожари в болниците по време на пандемията, като при последния пожар на 1 октомври загинаха седем души. “Това е ужасна нова драма, която потвърждава недостатъчната инфраструктура на румънската здравна система, остаряла система… подложена на невъобразим натиск от четвъртата вълна на пандемията”, заяви румънският президент Клаус Йоханис в изявление по повод пожара.

В допълнение, Румъния остана и без правителство, което падна заради вот на недоверие. Това може да доведе до предсрочни избори, което означава, че страната ще е в безвремие в продължение на месеци.

Източник: Инвестор и Politico

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции