<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кремъл се опи...

Северна Корея: 40% от населението гладува, икономическата криза вещае паника и размирици

13 Февруари 2021
0 7230

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун уволни висш икономически функционер, когото назначи само месец по-рано, заради “липса на идеи” за спасяването на икономиката от разпад, предаде Асошейтед прес, цитирана от КлубZ.

„Кабинетът не успя да изиграе водеща роля в начертаването на плановете на ключовите икономически области и почти механично събра числата, дадени от министерствата“, е казал лидерът, цитиран от официалната агенция КЦНА.

Ким Чен Ун се разплака по време на парад и призна провала си в ръководенето на страната

Северна Корея: 40% от населението гладува, икономическата криза вещае паника и размирици

Ким е в най-тежкия досега период от деветгодишното си управление, отбелязва агенцията. Дипломацията с предишния американски президент Доналд Тръмп, която Пхенян се надяваше да доведе до отмяна на международните санкции, е в задънена улица. Границите са затворени заради пандемията, природни бедствия унищожават реколтата и задълбочават кризата на икономиката, съсипана от десетилетия провали на политиките и глад през 90-те години на миналия век.

Ким Чен Ун инспектира реколтата от царевица след разразил се в страната тайфун (снимки)

Заради затворените  граници търговията с Китай, който е основният икономически партньор на Северна Корея, се е свила със 75% през първите 10 месеца на годината. Недостигът на суровини е довел производството до най-ниското му ниво, откакто Ким пое властта през 2011 г., а цените на вносните храни, като захарта например, са се увеличили четири пъти, според данни на южнокорейското разузнаване.

Северна Корея: 40% от населението гладува, икономическата криза вещае паника и размирици

По време на януарския партиен конгрес Ким Чен Ун призова за засилване държавния контрол върху икономиката, увеличаване на земеделските добиви и даване на приоритет на химическата промишленост и на металургията. Той също обеща да укрепи програмата си за ядрено въоръжаване, в което анализаторите виждат опит за натиск върху новата администрация на Байдън.

Южнокорейското разузнаване е докладвало за признаци, че Северът взема крути мерки да засили държавния контрол върху пазарите, включително – върху плащанията в щатски долари и други чуждестранни валути. Това според анализаторите е знак за извънредна ситуация заради изчерпване на валутните резерви.

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции