<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40489" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Седем пловдивски села на протест срещу разширяването на каменна кариера

06 Септември 2019
0 733

Протест и пътна блокада на околовръстния път организираха жителите на селата Белащица, Гълъбово, Марково, Брани поле, Брестник, Куклен и на Пловдив. Жителите на седемте населени места в пловдивско отново протестираха срещу разширяване на каменната кариера над село Белащица, съобщава "Дарик". .

 

 

""

 

 

В празничния почивен 6 септември хора от селата в Родопската яка се събраха в центъра на село Белащица и направиха шествие до Околовръстния път на Пловдив.

 

 

В шествието тази година се включиха не само хора от село Белащица, които са пряко засегнати от кариерата за добив на инертни материали и от инвестиционното намерение за нейното разширяване.

 

 

""

 

 

По думи на протестиращите става въпрос за екологично бедствие. Местните са убедени, че кариерата създава риск за здравето им и околната среда. Освен това къщите на някои от тях вече са напукани заради взривовете в кариерата. По тази причина протестиращите настояват за спиране на работата на двете кариери. 

 

 

""

 

 

От своя страна директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев обясни, че са били извършени над 40 проверки и издадени 6 предписания. От общо 5-те издадени акта на двете кариери, два се обжалват. Шилев увери, че в момента стойностите на замърсяване не превишават нормите. 

 

 

От Министерството на енергетиката съобщиха, че на фирмата е издаден акт за 50 000 лева, който се обжалва. Според самата фирма извършваните от нея дейности са напълно законни и за тях имат необходимите документи. 

 

 

Източниик: Дарик

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции