<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40310" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Сертификат №1720. Или Георгиев, кажи си.

30 Август 2019
0 1085

Борисов вече "удостовери" колко ценен кадър е Пламен Георгиев. А сега се появи и тайнственият сертификат №1720. Всичко това щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Време е някой да прояви достойнство. Г-н Георгиев например, коментира Емилия Милчева за Дойче веле.

   

ЛЪСНАХА СЕРИОЗНИ РАЗМИНАВАНИЯ В ДИПЛОМИТЕ ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ (ДОКУМЕНТИ)

 

Ако управляващите си бяха затраяли за испанския на Пламен Георгиев, изпратен от тях за консул във Валенсия, нямаше да го има вторият скандал – след първия с незаконната му тераса, лъснал покрай “Апартаментгейт”. Да, не знае добре испански, но какво да се прави – не е първото, нито последното политическо назначение в дипломацията. Да не би някой да е проверявал нивото на владеене на езици на всички политици, за които бяха намерени места като посланици или консули? Ако кандидатстваха за работа в голяма частна фирма, щяха да водят с тях интервю на езика, който претендират да владеят. Но в държавната администрация изглежда се доверяват на сертификати. И на честната дума.

 

 

Проблемът дойде оттам, че в биографията си, представена в парламента, Георгиев бе вписал А2 като ниво на владеене на испански език – втората степен след най-ниската A1. След като назначението му за консул в Испания разкри този факт, някой съветник по комуникацията или някакви пиари вероятно са решили да го “повишат” по спешност. В резултат eдна медия публикува сертификат №1720 от фирмата “Никанор”, сключила преди време договор с КПКОНПИ. Дипломата удостоверява, че от март 2017 година Пламен Георгиев владее испански на значително по-високото ниво B1. Остава загадка защо година по-късно, когато подава биографията си като кандидат за шеф на новосформираната антикорупционна комисия, Георгиев посочва, че владее испански на по-ниското ниво А2.

 

 

"ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ Е НЕУК И НЕКОМПЕТЕНТЕН", СПОРЕД ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО

 

Пет извода

 

Първокачеството на сертификатите, издавани в България. Преди време имаше една история със сертификати, придружени от стикери “Коректна фирма”, които едно ЕООД раздаваше срещу 77,52 лева, заедно с доставката на документите. Над 17 000 български фирми си ги бяха поръчали. Това е добра илюстрация на проблема с качеството на сертификатите, издавани на килограм в България за какво ли не.

 

 

Що се отнася до фирмата “Никанор”, при нея езиковото обучение не е изрично упоменато в широкия предмет на дейност, но въпреки това фирмата печели обществена поръчка на оглавяваната от Георгиев КПКОНПИ. Както посочиха езикови специалисти, сертификатът е пълен с грешки и изглежда като да е преведен с Google translate. Това поставя въпроса за избора на фирмите, осъществяващи чуждоезиково обучение в институциите. Народното събрание например редовно обявява такива поръчки за езиково обучение. Тазгодишната е за 115 000 лева без ДДС.

 

 

Второстандартите. Фирмите и служителите им, които удостоверяват, че преминалите през тяхно обучение притежават определени умения, трябва да отговарят на определени стандарти. В България работят достатъчно авторитетни и признати организации като Института Сервантес, Британски съвет, Гьоте институт, които биха могли да подпомогнат подобна стандартизация. В противен случай ще продължим да слушаме как българка на развален английски съобщава спирките в метрото.

 

 

Третополитическите назначения в дипломацията. Българската дипломация, в която блестят имена като Симеон Радев и Иван Станчов, има защо да се чувства унизена. В своя декларация по повод назначението на  Георгиев Българското дипломатическо дружество (БДД) призова правителството да го отмени, а МВнР да се противопостави на всякакви подобни назначения.

 

 

Наред с това дипломатите призоваха за борба срещу “налагането на некомпетентността, невежеството и неграмотността в българската дипломатическа служба и навсякъде другаде в държавната администрация”. От БДД посочват, че за пореден път е нарушен Законът за дипломатическата служба, „тъй като т.нар. “политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент". Цитират се и тези данни: „от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%".

 

 

Четвъртовисокомерието на управляващите. Или по-скоро – гьонсуратлък. Премиерът Бойко Борисов е единственият, който “удостовери” колко ценен е Пламен Георгиев като държавен кадър. Но обществото отдавна е наясно, че премиерските изявления винаги трябва да се прекарват през дефлационен индекс. Така “милиардите”, които Георгиев като шеф на КПКОНПИ бил конфискувал, стават милиони, “няколкото езика” се свеждат до английски и неизменния руски, “хилядите награди” – до няколко по-скоро институционални и т.н.

 

 

Но инатлъкът, с който управляващите искат да изпратят Георгиев на “почивка” като дипломат, вече дразни много хора. В комбинация с вътрешната опозиция, която се оформя по места в ГЕРБ, това неизменно ще се отрази на резултатите от местните избори. Даже и Борисов да открие 100 цеха, които ще кръсти “заводи”.

 

 

Г-н Георгиев, време е да проговорите

 

 

И петоличното достойнство. Тази тема не е коментирана, но е важна. Тъй като казва много за овластените хора.

 

 

Пламен Георгиев не е имал публично изявление от 30 юли, когато се яви в парламента, за да бъде освободен от поста шеф на КПКОНПИ. Всички последвали опити на журналисти да се свържат с него, за да коментира акта за барбекюто на терасата му, внезапното му назначаване като консул или пък сертификата за владеене на испански език, завършват без успех. Дори не се е явил в столичния район “Слатина”, за да получи акта за барбекюто си.

 

 

Е, г-н Георгиев, време Ви е да проговорите. Защото скандалът само усили впечатлението за всеобщо посрамване на властта. И направи за посмешище дарената иначе с толкова власт КПКОНПИ. Трудно е правителството да се отметне от решението си за назначението. Остава значи само това: Пламен Георгиев да се откаже. Нека прояви достойнство.

 

 

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции