<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конфликт меж...

След похарчени над половин милион, българи в чужбина отново не могат да заявяват документи онлайн (РЕПОРТАЖ)

13 Май 2021
0 3891

През февруари министър Захариева се похвали, че вече българите в  чужбина могат да подават заявления за подмяна на лични документи онлайн и без електронен подпис. Оказа се обаче, че в системата, струвала над половин милион лева, не липсват неудобства.

Към нас се обърна човек, чиято близка живее във Великобритания и е направила 9 опита да заяви смяна на изтичащите й през юни документи. При всички опити въпреки първоначалното съобщение за успешен прием на заявлението след минути е получавала имейли с отказ с мистериозна причина – „непреодолимо различие в данните“. Опитала се да се свърже и с поддръжката на посочения имейл, но така и не получила отговор. Друг вариант за комуникация с платформата не е посочен на сайта на МВнР или на самата електронна услуга. От консулството се оплакват, че са претоварени и не могат да я приемат преди юли, когато документите вече ще са изтекли.

Пред репортера ни Виктория Симеонова и опрератора Димитър Енчев обърналият се към нас сподели и че сега се налага близката му да се прибере в България, за да си смени документите, което означава и след това да си направи 3 PCR теста, струващи над 250 паунда,к както и да стои под карантина 10 дни.

Системата е изградена по обществена поръчка на стойност над 442 хиляди лева през 2015 година. Миналата година с нова обществена поръчка за 90 000 лева са направени промени в нея, за да не се изисква електронен подпис при подаване на заявленията. Въпреки това, липсват ключови функции като показване на съобщения за грешка и адекватна поддръжка.

В отговор на наше запитване от Външно министерство твърдят, че не са получавали имейли от гражданката, чиито проблем представяме. Според тях липсата на съобщение за причината за анулиране на заявлението е с цел предпазване на личните данни на гражданите.

В отговора си от министерството се хвалят, че статистиката за 4 месеца от влизането в експлоатация на подновената система  на 17 февруари 2021 г. показва положителни резултати:

∙ 337 лични документа са връчени на заявителите (от тях 203 са получени в консулската служба на посолството в Лондон);

∙ 2170 заявления са преминали успешно проверките и се намират в различни статуси на обработка.

Ние се надяваме все пак системата да заработи без подобни бъгове и да не затруднява други българи в чужбина, а вие сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви измами, корупция и злоупотреби.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции