<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

София може да има "официална" система за следене на мръсния въздуха най-рано наесен

23 Януари 2018
0 1629

Столичната община планира до есента да е изградила своя собствена система за следене на замърсяването на въздуха.

 

 

В момента за официална информация за замърсяването се разчита на петте градски станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Според граждани, неправителствени организации, а и част от общинските съветници в София, те не са поставени на най- подходящите места и са прекалено малко. Много хора разчитат повече на системата airsofia.info, която се поддържа от неправителствена организация и данните в нея се събират от датчици, закупени от домакинствата и синхронизирани.

 

ГЛОБИХА ПОЧИСТВАЩА ФИРМА В СОФИЯ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В СТОЛИЦАТА

 

Нейната достоверност обаче се оспорва от властите и данните й не се приемат за официален източник заради съмнения за достоверност на всички уреди, включени в нея. Изграждането на новата система за контрол на въздуха е част от общинската програма за подобряване на качеството му, приета през май миналата година, в която има основно мерки за ограничаване на фините прахови частици. Предстояло да се направи проучване какви точно уреди са нужни, колко и къде да бъдат сложени, а след това и да бъдат купени, обясни зам.- кметът по екологията Йоана Христова. На реплика на общинаря от БСП Иван Таков, че за това няма заложен и лев в бюджета за 2018 г., който предстои да се гласува в четвъртък, Христова отговори, че той е достатъчно гъвкав, а ако се наложи, ще се осигурят пари и с актуализация.

 

Спешни мерки с ден закъснение

 

В момента Столичната община предоставя данни за замърсяването на въздуха в реално време, но те са от станциите на ИАОС. Освен това информацията е индикативна, тъй като е почасова, а норми за почасово замърсяване няма. Има изискване за средна концентрация на денонощие. Данните дали тя е превишена се получават около 10 часа на следващия ден. Именно това е един от проблемите при прилагането на обсъжданите в момента мерките на общината при замърсяване на въздуха. В последната редакция на текстовете беше записано, че всякакви действия при замърсяване ще се прилагат при два дни с отчетени наднормени нива или при прогноза за запрашаване в следващите два дни.

 

Така обсъжданите мерки като забрана за паркиране в синя или зелена зона, или по-евтин градски транспорт на практика ще влизат в сила с ден закъснение.

 

В хипотезата на два дни с концентрации на фини прахови частици от над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма на куб. метър) в поне две градски станции, официалните данни за превишението ще се получават от ИАОС в общината около 10 часа на третия ден.

 

Според плановете на местната власт в такава ситуация трябва да се задействат най-сериозните мерки срещу замърсяването – забрана за паркиране в синя и зелена зона и въвеждане на т. нар. "зелен билет" за градски транспорт, който дава възможност да се пътува за 1 лев цял ден. Те обаче ще се прилагат с един ден закъснение, тъй като в 10 часа време за реакция в същия ден няма, стана ясно от думите на председателя на общинската екокомисия Лорита Радева.

 

Източник: mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции