<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Турция спира операцията в Сирия, след договорка с Русия

23 Октомври 2019
0 727

Турската операция „Източник на мира“ в Сирия е спряна, съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу. Първият дипломат на Анкара подчерта обаче, че армията е готова да „даде отпор на терористите в случай на необходимост“. Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия се прекратява, потвърди и руският външен министър Сергей Лавров.

 

ПУТИН И ЕРДОГАН СЕ ДОГОВОРИХА ДА ПАТРУЛИРАТ ЗАЕДНО В СИРИЯ

 

Преди това президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган проведоха шестчасови преговори в Сочи, след които бе приет меморандум за разбирателство. Лидерите потвърдиха желанието си за запазване на единството и териториалната цялост на Сирия, обезпечаване на националната сигурност на Турция и се изказаха в подкрепа на Аданското споразумение.

 

 

""

 

 

ТУРЦИЯ ИЗПОЛЗВА БЯЛ ФОСФОР И НАПАЛМ В СИРИЯ, ТВЪРДЯТ КЮРДИТЕ (ВИДЕО 18+)

 

Преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган доведоха до съдбоносни решения за Сирия, подчерта Путин, цитиран от BBC. Според него Руската федерация и Турция смятат за необходимо да помогнат на сирийските бежанци да се върнат в родината си. Путин призова международната общност, особено специализираните агенции на ООН, „активно да предоставят хуманитарна помощ на всички завръщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предпоставки“.

 

ГЪРЦИЯ СЕ ГОТВИ ЗА НАПЛИВ НА ДЖИХАДИСТИ ЗАРАДИ ОФАНЗИВАТА В СИРИЯ

 

 

""

 

 

Важно е членовете на терористични организации, включително Ислямска държава, чиито бойци са държани в плен на кюрдските въоръжени групи и се опитват да се освободят, да не се възползват от турските въоръжени сили", каза още руският президент.  Той подчерта, че Сирия трябва да бъде освободена от незаконното военно присъствие на чуждестранни сили.

 

 

Източник: BBC

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции