<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46982" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха защо побеляват косите ни

23 Януари 2020
0 367

Учените твърдят, че може би са открили как точно стресът предизвиква побеляването на косата, както и потенциален начин за спиране на процеса, без да се прибягва до боя, пише BBC.

 

 

Мъжете и жените побеляват по различно време около средата на 30-те си години, като при всеки е индивидуално в зависимост от гена на родителите. Въпреки, че побеляването на косата е естествен процес, стресът също може да оказва влияние.

 

 

""

Снимка: WILLIAM A GONCALVES

 

 

При експеримент с мишки се установило, че стволовите клетки, които контролират цвета на кожата се увреждат след интензивен стрес. Американски и бразилски изследователи са сметнали, че е важно да се проучи в дълбочина как стресът влияе на побеляването и да потърсят средство, което да спира процеса, ако не може да го излекува.

 

 

При болка в мишките се задейства освобождаването на адреналин и кортизол, като кара сърцата им да бият по-бързо и кръвното налягане се повишава, засягайки нервната система и причинявайки остър стрес.

 

 

Този процес ускорява изчерпването на стволови клетки, които произвеждат меланин в космените фоликули.

 

 

ЛИЦЕТО НА ЖЕНА СЕ ПОДУ ТРОЙНО СЛЕД АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ КЪМ БОЯ ЗА КОСА (СНИМКИ)

 

 

Когато протеинът циклин-зависима киназа (CDK) се потиска, лечението предотвратява и промяната в цвета на козината. Това оставя отворена врата за учените да постигнат забавяне на появата на сива коса като използват медикаменти.

 

 

„Тези открития не предлагат лечение на проблема с бялата коса”, казва професор Я Сиен Хсу от Харвардския университет.

 

 

„Нашето проучване върху мишките е само началото на дълъг път към откриването на решение за хората. То ни дава представа как стресът влияе на различни части от нашето тяло”, допълва тя.

 

 

МЛАДА МАЙКА, КОЯТО КЪДРИ КОСАТА СИ НА ТРЪБИТЕ НА ПАРНОТО, СТАНА ХИТ В МРЕЖАТА (СНИМКИ)

 

 

 

Източник: BBC

Снимка: GETTY IMAGES

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции