<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жените съдии ...

Чехия, Австрия и Словакия не искат повече афганистански бежанци в ЕС

08 Септември 2021
0 144

Премиерите на Чехия, Австрия и Словакия заемат обща позиция срещу приемането на повече афганистански бежанци в Европейския съюз (ЕС), съобщава Свободна Европа.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че няма да има място за афганистанските бежанци в ЕС и те трябва да останат в родината си или съседни държави.

Чехия, Австрия и Словакия не искат повече афганистански бежанци в ЕС
снимка АФП

„Наистина няма място за тях в Европа“, каза Бабиш след среща с колегите си от Австрия и Словакия в югоизточния чешки град Леднице.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че страната му ще внесе 21,3 милиона долара за подпомагане на афганистанците в съседни на Афганистан страни.

„Ще се опитаме да смекчим страданията им, но сме съгласни, че 2015 г. не трябва да се повтаря. Ние сме против нелегалната миграция и ще се борим с трафикантите“, коментира Курц.

Чехия, Австрия и Словакия не искат повече афганистански бежанци в ЕС

Трите държави, заедно с Полша и Унгария, отдавна заемат твърда позиция по отношение на миграцията, което води до дълбоки разделения в ЕС по повод споделянето на отговорността за приемане на бежанци.

Афганистанка роди на борда на американски военен самолет при евакуация (снимки)

Овладяването на Афганистан от талибаните през август породи опасения от повторение на миграционната криза в Европа през 2015 г., когато повече от 1 милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, пристигнаха в блока.

Блинкен започва разговори в Германия

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започа разговори в Германия с представители на страни, които имат интерес да приемат десетки хиляди афганистанци, избягали от страната си.

Чехия, Австрия и Словакия не искат повече афганистански бежанци в ЕС

Той отлетя от Катар, най-големият транзитен център за американския въздушен транспорт от Афганистан, за да посети друг център за приемане на хилядите евакуирани от Кабул – американската авиобаза в Рамщайн, Германия.

На този фон Пакистан обяви, че ще бъде домакин на виртуална среща на външни министри от съседни на Афганистан държави – Китай, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, на която ще се обсъждат ситуацията там и начините за „осигуряване на регионална стабилност и просперитет“.

Оповестяването на новото талибанско правителство, начело с молла Мохамед Хасан Ахунд, който е в черния списък на ООН, предизвика безпокойство в САЩ и други нации. Друга фигура от временния кабинет – Сираджудин Хакани, се издирва от ФБР.

Вижте кой ще управлява Афганистан при правителството на талибаните

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции