<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2020 година ще е една от най-топлите в историята, твърдят учени

20 Декември 2019
0 2833

Следващата година вероятно ще се нареди до другите най-горещи в историята, като прогнозите за глобалните температури ще бъдат над 1.1 градуса над средното ниво от времето на индустриалната революция, твърди Национална метеорологична служба на Великобритания.

 

Прогнозата за 2020 г. се основава на наблюденията на тенденциите през последните години, които показаха поредица от години с над 1 градус над прединдустриалните нива и носещи това, което метеоролозите твърдят, че е „ясният пръстов отпечатък“ на предизвиканото от човека глобално затопляне.

 

ХОРАТА СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, КАТЕГОРИЧНИ СА УЧЕНИТЕ

 

Тези тенденции вероятно ще продължат и през 2020 г., прогнозира в четвъртък службата, без да взима предвид непредвидимите събития като например голямо вулканично изригване, което би имало охлаждащ ефект заради праха, изхвърлен в атмосферата.

 

През следващата година също няма вероятност да се случи силно природно затопляне, без Ел Ниньо да се прогнозира. Ел Ниньо е метеорологичната система на Тихия океан, която може да доведе до необичайно високи температури, както през 1998 г., която до 2005 г. е била короната на най-топлата година от началото на воденето на статистика през 1850 г. 

 

Най-горещата регистрирана година до момента е 2016 г., когато имаше ефект на Ел Ниньо и годините оттогава насам бяха близо до рекорда.

 

„Естествените събития, като например предизвиканото от Ел Ниньо затопляне в Тихия океан, влияят на климатичната система“, каза проф. Адам Скайф, ръководител на прогнозата за далечни разстояния в Националната метеорологична служба на Великобритания.

 

„При липсата на Ел Ниньо тази прогноза дава ясна картина на най-силния фактор, причиняващ повишаване на температурите – емисиите на парникови газове“, добави той.

 

Ако прогнозата е правилна, през следващата година светът ще се доближи дори ръба на разпада на климата. Учените предупредиха, че затоплянето с над 1,5 градуса ще има вредно въздействие върху глобалния климат и света като цяло.

 

  ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ Е НАЙ-ГОРЕЩОТО В ИСТОРИЯТА, ТВЪРДЯТ УЧЕНИ

 

Първата година, през която температурите бяха официално представени като такива с над 1 градус над средните през 1850 до 1900 г., беше 2015 г., така че скоростта на промяната е изключително бърза.

 

Ако настоящите тенденции продължат обаче, бихме могли да преминем прага от 1.5 градуса в рамките на две десетилетия.

 

Емисиите на парникови газове пък показват и малки нива на спад, тъй като проучванията, публикувани по време на преговорите за климата на ООН по-рано този месец показват, че годишните въглеродни емисии вече са с 4% по-високи, отколкото през 2015 г., когато беше подписано Парижко споразумение за изменението на климата.

 

Националната метеорологична служба на Великобритания е използвала същите методи от миналата година, за да прогнозира температурите през 2019 г., а наблюденията от тази година показват, че температурите се движат нагоре и то с изключителна точност спрямо проучванията.

 

Прогнозата за 2020 г. е за повишаване на средната глобална температура между 0,99 градуса и 1,23 градуса, със средна температура от 1,11 градуса.

 

Повишаването на температурата се случва неравномерно в целия свят, като затоплянето в арктическите райони е далеч по-бързо от средното, а ледовете на Гренландия се топят седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те години, сочат редица проучвания.

 

ТРАГЕДИЯТА НА АРКТИКА

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции