<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200099" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР и прокура...

3606 вида бюлетини ще бъдат напечатани за местните избори (видео)

26 Септември 2023
0 124

По време на днешния брифинг на Централната избирателна комисия стана ясно, че 3606 вида бюлетини ще бъдат напечатани за местните избори. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Днес приключи срокът за регистрация на кандидати за кметове и листи с общински съветници. По този повод от ЦИК съобщиха, че заедно с ГРАО, МВР и правосъдното министерство ще извършат проверка на всички кандидати за местните избори дали отговарят на условията да бъдат избирани. Резултатите трябва да са готови до 17 часа на 28 септември.

3 причини защо местните избори са дори по-важни от националните (Коментарът на “Господарите”)

Вече е издадена и обществената поръчка за доставка на хартиените бюлетини и за хартията за машините, посочи още Матева. За изборите ще бъдат напечатани 3606 вида бюлетини. Предвидени са 265 вида за общински съветници, същия брой за кметове за общини, 35 вида бюлетини за кмет на район. Както и 3041 за кметове на кметства.

“21 млн. е прогнозния брой на хартиените бюлетини, които ще чакат избирателите пред урните”, добави говорителят.

Около 9,1 млн. лева е прогнозната стойност на обществената поръчка.

Росица Матева припомни, че на 27 септември ще бъде изтеглен и жребия за номерата на бюлетините на партиите и коалициите за участие в местните избори.

А в петък започва предизборната кампания за Местни избори 2023.

“Призоваваме всички да провеждат толерантна кампания спрямо Изборния кодекс и да представят своите визии по начин, по който няма да доведе да бъдат санкционирани”, апелира говорителят на ЦИК.

3606 вида бюлетини ще бъдат напечатани за местните избори (видео)

Цената

А колко ще струва на данъкоплатците местният вот на 29 октомври? 151,1 млн. лв. са одобрените средства до този момент. Това е размерът на план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година, който правителството одобри вчера.

Парите ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2023 година.

Видео: БНТ

3606 вида бюлетини ще бъдат напечатани за местните избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции