<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101386" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Последиците ...

Ако Полша напусне ЕС

29 Септември 2021
0 557

Ако Полша напусне ЕС – какви биха били последствията?

Преди няколко дни полският евродепутат Патрик Яки представи доклад. Toй трябваше да докаже, че от 2004 година насам покрай членството си в ЕС Полша е загубила почти 120 милиарда евро. Това би било повече от годишния бюджет на полската държава и много повече от стойността на популярните социални програми, благодарение на които национално-консервативната партия “Право и справедливост” печели вече два пъти парламентарните избори. Държавните телевизии, превърнали се в рупор на управляващата партия, отделиха много внимание на тези твърдения. И то без да ги подложат на особена проверка и критика.

Брюксел замразява еврофондове за Полша заради дискриминация срещу ЛГБТИ (видео)

Кой и защо лъже?

Статистика на полското финансово министерство от месец юли обаче показва друго. Финансовата изгода от полското членство в ЕС от 2004 година насам е голяма, стойността ѝ дори значително надхвърля горепосоченото число. Освен това членството в Общността има и висока политическа полза, по отношение на която сред партиите цари консенсус. Не само от руската агресия срещу Украйна насам членството на Полша в ЕС и в НАТО е смятано за част от основните устои на държавата. Дори и само от гледна точка на сигурността.

В това отношение всъщност нищо не се е променило – както наскоро тържествено подчерта “Право и справедливост”. Но между тези изявления и делничната реторика на партията зейва все по-голяма пропаст. В думите на водещите политици от управляващия лагер, ЕС все повече се стилизира като враг на Полша. Посочва се как той осъществява “хибридни нападения” срещу страната. И е представян като “окупатор” наред с националсоциалистите и СССР.

Настроения

Този вербален гняв още не се е отразил на общественото мнение. Одобрението към ЕС в допитванията е стабилно – 80 процента. Като една от основните причини за това са средствата от европейския бюджет, чиято полза е осезаема за много граждани.

Правителството не се уморява да тръби, че ако Полша е един от най-големите печеливши от възстановителните фондове на ЕС вследствие на кризата с коронавируса, това се дължи на неговата твърда позиция в преговорите с Брюксел. Или по-точно казано: би могло да се дължи. Тъй като в резултат на конфронтационния курс спрямо ЕК в спора за правовата държавност междувременно съществува реалната опасност Полша да не получи много милиарди евро. Неспазването на европейските правила има цена, която може да навреди много на “Право и справедливост”.

Това е и причината сега партията да започва да поставя под въпрос финансовите ползи от европейското членство. За това правителство е характерно, че в ситуации като тази не търси как да намали вредите за страната, а допълнително изостря конфронтацията. Макар при това положение под заплаха да могат да се окажат елементарните интереси на полската държава. 

Ако Полша напусне ЕС

Това не е спор между Полша и ЕС

Най-вероятно “Право и справедливост” не иска да изведе Полша от ЕС. Но партията е готова да поеме нарастващия риск от Полекзит, тъй като поставя над всичко своите виждания за авторитарна държава и за запазване на властта на всяка цена. Това е ядрото на споровете с ЕС за правовата държава. Преструктурирането на полското правосъдие през последните години цели деградацията му като орган на правителството. А ЕС е най-голямата пречка по този път.

Многократното отлагане на решението на Конституционния съд, с което националното право би трябвало да получи приоритет пред правото на ЕС, показва, че Варшава все още не се решава да предприеме последната стъпка. В правителството има достатъчно експерти, които могат да смятат и да преценят какво би означвала за Полша загубата на европейските средства. Затова е важно ЕК да запази твърдостта си в споровете с полското правителство. В това отношение “вината” носят голямото мнозинство проевропейски настроени поляци.

Но в този спор има нещо, което не бива да се изпуска от погледа: не става дума за спор между Полша и ЕС. Брюксел е в конфликт с едно правителство, което е дошло на власт по демократичен път, но иска да отмени правилата на демокрацията – обременявайки и полските граждани, и всички европейци.

Райнхард Везер, “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Ако Полша напусне ЕС

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции