<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 22-годишен пре...

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

15 Септември 2021
1 4798

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация – така го описва в свой материал Deutsche Welle.

По данни на одиторската компания UHY Hacker Young от януари до юли общо 2,2 милиарда пауна са били платени за митнически такси. Това е ръст от около 40 процента в сравнение с предишната година. UHY Hacker Young се позовава на информация на британското правителство. 

Нови мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

По-високите разходи означават допълнително натоварване за британската икономика, която вече е изправена пред тежките последици от пандемията. По-строгите правила за влизане на Острова след Брезкит изостриха допълнително и проблема с недостига на работна ръка. Новите изисквания при вноса направиха импорта на стоки по-труден и ангажиращ. “Британските компании не получиха достатъчно време и подкрепа, за да се подготвят за цената на Брекзит и тоновете документация”, казва експертът от UHY Мишел Дейл.

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

След Брекзит: Лондон пак иска да преговаря, Брюксел отказва

Есента крие нови рискове за бизнеса на Острова

Най-големите проблеми създават т. нар. “правила за произход”. Според тях се дължат мита върху стоки от ЕС, които са били произведени извън Общността – поне отчасти. За компаниите често се оказва трудно да предоставят достатъчно доказателства за произхода на стоките. Затова просто плащат митата, за да избегнат забавяния.

От октомври могат да възникнат още проблеми при търговията с ЕС, тъй като предстои в сила да влезе нова забрана за внос на различни храни като охладена кайма. Одиторите предупреждават, че това може да да доведе до дълги опашки по границите.

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация. От октомври могат да възникнат още проблеми при търговията с ЕС, тъй като предстои в сила да влезе нова забрана за внос на различни храни като охладена кайма. Одиторите предупреждават, че това може да да доведе до дълги опашки по границите.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции