<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105696" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пристигането...

Над 1,1 милиард долара са похарчени за антиваксърски кампании в социалните мрежи (доклад)

31 Октомври 2021
0 2145

Над 1,1 милиард долара са похарчени за антиваксърски кампании в социалните мрежи от началото на пандемията се съобщава в доклад на Центъра за борба с дигиталната омраза.

Запознайте се с пълния текст на доклада тук.

Това е цяла една индустрия, в която влизат инфлуенсъри-антиваксъри и техните последователи. Произведеното от тях съдържание се разпространява основно в социалните мрежи като Facebook и Instagram. Така те са достигнали до повече от 62 милиона потребители по цял свят. Спечелили са близо 36 милиона долара само за година.

Центърът за Дигитална омраза, базиран във Вашингтон, се е обърал към социалните мрежи с настояване да премахнат антиваксърското съдържание. Обвинил ги е в разпространение на дезинформация. Директорът на центъра Имран Ахмед пресмята, че печалбите за антиваксърите са поне 36 милиона долара, а може би и повече.

Още през март бяха представени основните инфлуенсъри, които са отговорни за почти 2/3 от антиваксърската информация в социалните мрежи. През годините същите личности са се включвали и в други подобни кампании, но не в толкова голям мащаб, се казва още в доклада.

Ето и кои са основните инфлуенсъри, включили се в антиваксърската кампания:

Над 1,1 милиард долара са похарчени за антиваксърски кампании в социалните мрежи
Позицията на фейсбук

Говорител на Фейсбук обясни, че компанията провежда най-активната онлайн информационна кампания за ваксините в момента. Полага се старание да се проверява всеки пост, свързан с ваксините. Източниците на системна дезинформация се премахват и блокират. Премахнати са 18 милиона страници и постове със зловредна информация, свързана с Covid-19. 80 организации за проверка на фактите са открили над 167 милиона поста с невярно съдържание.

“Антиваксърите са зависими от социалните мрежи, но въпреки това системно нарушават стандартите на общността”, казва още Ахмед. Трябва ни подкрепа и от правителствата с регулация и реални съдебни действия, за да може усилията ни да доведат до резултат. Би трябвало разпространението на дезинформация по теми, свързани с общественото здраве, да е криминализирано.”

Още начини за разпространение на дезинформация

В доклада на Центъра за борба с дигиталната омраза се казва още, че инфлуенсърите често насърчават последователите си да си създадат акаунти в платформи като Телеграм с ограничен достъп. Така информацията е по-трудно да бъде проследена. Основни източници на дезинформация в тези канали са Robert F. Kennedy Jr., Del Bigtree и Larry Cook. Те обаче се нуждаят от по-широка аудитория като тази на Facebook и YouTube, за да печелят пари от разпространението на вижданията си.

“Премествайки се в други платформи, те не спират да публикуват и във Фейсбук. Просто имат резервен вариант, ако успеем да ги блокираме. Така се засилва и мисленето, че някой има полза да ги заглуши – а хората ги приемат като жертви” добавя говорителят на Фейсбук.

Бил Гейтс и целта му да намали населението. Анализ на разпространението на фалшиви новини за Covid-19

Още начини да се печели от дезинформация

В доклада се разкрива още, че се използва комбинация от уеб и маркетинг инструменти, за да се подкрепя антиваксърската индустрия. Често инфлуенсърите се промотират едни други и продават продукти с външни линкове. Например базираните в САЩ Ty and Charlene Bollinger казват, че са платили 14 милиона долара на други, които да промотират продуктите им онлайн.

Covid-19 се оказа идеален начин за печалба на всички, които се правят на бунтари в социалните мрежи. Точно те се превърнаха в основни двигатели на дезинформационната вълна. При това с цената на общественото здраве, казва още Ахмед.

Над 1,1 милиард долара са похарчени за антиваксърски кампании в социалните мрежи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции