<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113264" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Евростат“: ...

Изобретиха телевизор с вкусен екран (видео)

28 Декември 2021
0 1276

Изобретиха телевизор с вкусен екран, предава WION.

Японски професор е разработил прототип на телевизионен екран, който може да имитира вкусове на храна.

Агенцията определя това като още една стъпка към създаването на мултисензорно изживяване при гледане.

Устройството e наречено Taste the TV (TTTV). To използва комбинация от 10 кутии, които пръскат заедно, за да създадат вкуса на конкретна храна. След това вкусовата проба преминава върху хигиенно фолио, поставено на плосък телевизионен екран, за да опита зрителят.

Изобретиха телевизор с вкусен екран

Българско изобретение помага за по-добра диагностика на рака на гърдата (видео)

В ерата на COVID-19 този вид технология може да подобри начина, по който хората се свързват с външния свят. Tова каза професорът от университета “Мейджи” Хомеи Мияшита. “Целта е да се даде възможност на хората да изпитат нещо като хранене в ресторант на другия край на света, дори докато си стоят у дома”, каза той.

Мияшита работи с екип от около 30 студенти. Те са създали различни устройства, свързани с вкуса, включително вилица, която засилва вкуса на храната. Той каза, че сам е построил прототипа на TTTV през последната година. Изработката на търговска версия ще струва около 100 хил. йени (875 долара).

Потенциалните приложения включват дистанционно обучение за сомелиери и готвачи, както и дегустационни игри и викторини, каза той.

Мияшита води и преговори с компании за използването на технологията му за впръскване за приложения като устройство, което може да придаде вкус на пица или шоколад на филийка препечен хляб.

Студентката на “Мейджи” Юки Хоу, на 22 години, демонстрира TTTV пред репортери, като каза на екрана, че иска да опита сладък шоколад. След няколко опита автоматизиран глас повтори поръчката и ароматизиращи струи разпръснаха проба върху пластмасов лист.

“Това е нещо като млечен шоколад, каза тя. Сладко е като шоколадов сос.”

Да си оближеш екрана вече е не само възможно, но и вкусно

Източник: WION

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции