<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114269" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте култов...

Научно изследване установи има ли лечение за махмурлука

08 Януари 2022
0 499

Научно изследване установи има ли лечение за махмурлука. Новото обширно проучване показва, че повечето прилагани самолечения на махмурлук нямат научна обосновка зад себе си.

Болници у нас се хвалят с невиждан бейби бум (видео)

Научно изследване установи има ли лечение за махмурлука

Чрез преглед на 21 проучвания, проведени с общо 386 участници, изследователите откриват, че научните доказателства за ефективността на всяко от приложените лечения на махмурлук “в най-добрия случай са съмнителни”.

„Нашето проучване установи, че доказателствата за ефекта на тези лекове за махмурлук са минимални“, казва епидемиологът Емерт Робъртс от Кралския колеж в Лондон (King’s College London), Великобритания.

“Засега най-сигурният начин за предотвратяване на симптомите на махмурлук, е да се въздържате от консумация на алкохол или да пиете умерено.”

Всички 21 изследвания се фокусират върху различни “лекарства” за махмурлук, като екстракт от карамфил, червен женшен, сок от корейска круша и др.

Докато симптомите на махмурлука се подобряват при някои от участниците, методите за събиране и оценка на данните, не са достатъчно надеждни, тъй като се извършват от самите участници.

Нито едно от предполагаемите лекарства не е тествано в повече от едно проучване и нито един от докладваните резултати не е възпроизведен независимо и в контролирана научна среда.

Също така, изследователите забелязват значителни разлики в изследванията по отношение на количеството консумиран алкохол, както и вариации в допринасящите фактори – например, количеството храна, изядена преди и по време на приема на алкохол.

Подобренията в начините на провеждане на изследванията и събирането на данните могат да разкрият кои популярни лекове за махмурлук, са ефективни в действителност.

„Средствата, за които се твърди, че са ефективни срещу симптомите на махмурлука, са многобройни. Много от тях дори се продават като „лекарства за махмурлук“, пишат изследователите в доклада си. “Въпреки това, липсва актуално научно обосновано становище.”

Докато екстрактът от карамфил и пиритинолът показват най-обещаващи резултати, въз основа анализа на тези 21 проучвания, все още липсват достатъчно силни доказателства за тяхната ефективност върху симптоматиката на махмурлука.

„Симптомите на махмурлука могат да причинят значителен стрес и да повлияят на работоспособността и академичното представяне на хората“, казва Робъртс.

Имайки предвид привързаността на нашия вид към алкохола, вероятно не е изненадващо, че има толкова голям интерес към намирането на лекарства за махмурлук с бърз оздравителен ефект върху множеството неприятни усещания след препиване.

Въпреки това, важно е да се има предвид вредата отвъд тежките сутрини и нарушени когнитивни процеси, която прекомерното пиене причинява. И може би е най-добре да няма лечение на махмурлука, за да продължава да действа като предупреждение за щетите, които алкохолът причинява на здравето ни, пише Science Alert.

Във видеото можете да гледате до какво се стига, когато човек сяда да кара пиян колата си.

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции