<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО, Навални, ...

Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите?

21 Март 2022
0 214

Да обърнеш управленският орган на Католическата църква с хастара нагоре. Общо взето това е резултатът от деветгодишната реформа, провеждана от папа Франциск, която най-накрая има вече конкретни измерения. След промените, не само кардинали и епископи, но всеки кръстен и католик, включително жени, ще може да оглавява ватиканските министерства. Това гласи новата конституция за централната администрация на Светия Престол, пише Булевард България.

Папа Франциск: Плътските грехове не са чак толкова сериозни (видео)

Католическата църква и Светият Престол се управляват от така наречената Римска курия, управленският орган. Той е съставен от Държавния секретариат – централната администрация, и от различни конгрегации (министерства). Векове наред, тези учреждения са били оглавявани само от кардинали или в най-лошия случай от епископи.

Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите?
Новият документ влиза в сила на 5 юни.

В преамбюла се посочва, че “папата, епископите и свещениците не са единствените евангелизатори в църквата”, като “обикновените мъже и жени” – се казва в документа – “би трябвало да имат управленски и отговорни роли в централната администрация на Католическата църква”.

Дете опита да вземе шапката на папа Франциск (видео)

Единственото условие е да са добри и морални вярващи, да са квалифицирани и папата да ги избере. Със сигурност обаче поне две учреждения ще продължат да бъдат водени от свещеници, министерството за епископите и министерството за клира (свещениците).

Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите?
Според новата конституция ролята на обикновените католици е много важна, защото те са “близко до семейния живот и обществената действителност”.

Въпросът обаче дали Ватиканът ще може да привлече висококвалифицирани кадри остава отворен. Не е тайна, че заплатите са доста ниски, особено ако човек има семейство. Предимство е, че заедно с длъжността върви и ведомствен апартамент в центъра на Рим.

Папа Франциск: “Огорчен и засрамен съм от неспособността на Църквата да предотврати сексуалните посегателства срещу деца”

Реформата е част от новата визия на Папата за децентрализирана и мисионерска църква, посветена на дела на евангелизация и милосърдие, в която решенията не се взимат отгоре, а са съгласувани с народа. Истинската реформа, както често е казвал Франциск през годините, е “вътрешна реформа”, реформа на хората, които работят в учрежденията.

Новата структура ще включва 16 институции, отделно са различните секретариати, съдилища, служби и комисии. Като цяло броят на учрежденията се намалява. Конституцията предвижда също създаване на мега министрество за евангелизацията, което ще включва Конгрегацията за евангелизация на народите, и Съвета за нова евангелизация. Според реформата той ще бъде оглавен директно от папата, нещо нечувано до момента.

Откриха плик с три куршума, адресиран до папа Франциск

Създава се и ново министерство на милосърдието, свързано с благотворителната дейност на църквата, област много близка до сърцето на папа Франциск.

Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите?

Както досега, централна остава ролята на Държавния секретариат като административен, координационен център и министерство на външните работи. Следващото по важност ще е министерството за евангелизацията, което ще измести учреждението, занимаващо се с докрината на църквата.

Папа Франциск целуна татуировка на ръката на оцеляла от Аушвиц жена

През последните години вятърът на промяната вече се усещаше. Папа Франциск назначи няколко жени на ръководни позиции.

Такъв пример е сестра Рафаела Петрини, която е заместник управител на държавата-град Ватикана. Жена, отново монахиня, е секретар на учреждението за развитие, което се занимава с въпросите на справедливост и мир по света.

Профилът на папа Франциск в Инстаграм лайкна снимка на разголена моделка

Друго име е Натали Бекур, която е заместник-сегретар на Синода на епископите. В момента заместник-директорът на Ватиканската пресслужба също е жена, бразилската журналистка Кристиан Мъри.

Години наред папската администрация бе считана за дезорганизирана и нефукнционираща, в която дори членовете на самите учреждения слабо се познават, проблем бе и тоталната липса на мотивация. Новата конституция дава шанс това да се промени.

Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите?

Източник: Булевард България
Снимки: Unsplash
Видео: YouTube/ROME REPORTS in English

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции