<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145637" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия раз...

Лишават специализирал в Германия лекар от право да практикува у нас? (РЕПОРТАЖ)

27 Септември 2022
0 13567

Лишават специализирал в Германия лекар от право да практикува у нас? За проблема пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт разказва потърпевшият д-р Герасим Темелков.

Сигналът

Д-р Темелков е завършил медицина в България, но след това решава да специализира в Германия. Той е гастроентеролог с 10-годишен стаж в Германия. По чисто родолюбиви подбуди решава да се върне в България преди няколко месеца. Изненадващо или не обаче, оказва се, че българското Министерство на здравеопазването не признава неговата специализация. Причината – изискват се купища документи, които той отдавна е подал. Уви обаче според властите има липсващи документи – макар пълният комплект да е бил приет от същите тези власти.

След 3-месечни опити да разбере защо няма отговор на заявлението за признаване на специализация, д-р Темелков реши да се обърне към нас и да разкаже за поредния български административен абсурд. А ние решихме да го оборудваме със скрита камера, за да чуем как от Министерството ще отговорят на въпросите му.

Отговорът на Министерството

Преди време от Министерството на здравеопазването са изпратили на д-р Темелков писмо, в което твърдят, че му липсват някои документи, за да бъде призната специализацията му. Именно това писмо е причина той да посети институцията в търсене на отговор на въпроса какво точно липсва и защо признаването на квалификацията му се бави толкова много.

Лишават специализирал в Германия лекар от право да практикува у нас? (РЕПОРТАЖ)

След като се оказва, че в отдел “Административно обслужване” не могат да му отговорят, оттам го препращат към д-р Искра Ангелова – главен експерт в отдела, отговарящ за квалификацията на медицинските специалисти. Тя обяснява, че липсва нотариално заверено копие на оригиналния немски документ за специализация. Това е проблем, въпреки че е подаден нотариално заверен превод на същия документ. Д-р Ангелова твърди, че се изискват и други документи на немски. Te обаче да бъдат заверени от български нотариус, въпреки че вече са предадени техните нотариално заверени копия. Дали Министерството не работи с нотариусите, оставаме да помислите сами.

Това се случва само в България

От години у нас се говори за недостига на медицински специалисти. Политици обещават връщане на българите от чужбина. Но държавният апарат е твърдо решен да смаже тези мотивирани млади хора. Д-р Темелков разказва, че и други негови близки и познати са в такава ситуация. И че в Германия за по-малко от месец е започнал работа по специалността си без излишни разходи и разговори с институции. Там е стигнал до ръководен пост. Уви, у нас няма право официално да упражнява професията си, въпреки всички знания, които е натрупал извън страната.

Съвсем скоро ще потърсим позицията на Министерството на здравеопазването. Надяваме се целият процес по признаване на квалификация от чужбина да бъде опростен, за да мотивира специалистите, а не да ги принуждава отново да напуснат България.

Продължаваме да следим темата, а вие продължавайте да ни сигнализирате за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Лишават специализирал в Германия лекар от право да практикува у нас?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Майната Ви

    27 Септември 2022

    С 2 думи: Задунайская губерния!

Реакции