<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Огромен аква...

Астрономите откриха две нови планети, съставени само от вода (видео)

19 Декември 2022
0 3672

Астрономите откриха две нови планети, съставени само от вода. Става дума за екзопланети, намерени от телескопа Кеплер на НАСА.

Топ 3 на шантавите новини: Извънземни под Родопите, дрогирани монаси и пияна маймуна (“Коментарът на Господарите”)

Астрономите откриха две нови планети, съставени само от вода (видео)

Планетите са с големина малко по-голяма от тази на Земята, но с много по-малка плътност. Единственото възможно обяснение за това е, че те съдържат огромно количество вода или друга течност. Астрономите класифицираха тези екзопланети като планети-океани, които имат каменни или ледени ядра, покрити с дълбоки морета и океани.

Кои са

Това са планетите с имена Kepler-138c и Kepler-138d, които се въртят около червено джудже на разстояние приблизително 218 светлинни години от нас. Те се намират в съзвездието Лира. И двете екзопланети са с големина приблизително три пъти колкото Земята. Но са само два пъти по-масивни. Причината за това невероятно съотношение е вода, при това в голямо количество, съобщава изданието New Atlas.

Направеното компютърно моделиране показа, че и двете планети имат над 50% вода. За Земята този показател е 0,02%. Вероятно повърхността на тези екзопланети е покрита с океани с дълбочина около 2000 километра. А тяхната атмосфера е наситена с водни пари.

Според астрономите, водните светове от подобен тип са често явление във Вселената, особено около червените джуджета. Това показват резултатите от компютърното моделиране. Предстои наблюдението на Kepler-138c и Kepler-138d с помощта на космическата обсерватория Джеймс Уеб, която е в състояние да открие признаци на живот на тези планети, ако той изобщо съществува.

Астрономите откриха две нови планети, съставени само от вода (видео)

Източник: Kaldata

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции