<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156877" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Леброн и Йоки...

Англия – където вторият ден на Коледа е по-важен от първия!

26 Декември 2022
0 650

Защо на Острова вторият ден на Коледа е по-важен от първия? Не звучи логично, нали? Всички свързваме Коледа със семейни събирания, топлотата на семейното огнище и получаването на подаръци. Всички тези действия са присъщи за 25-ти декември. Свикнали сме това да е датата, която асоциираме с коледните тържества. Но във Великобритания това е само прелюдието!

Причината са две думи: Боксинг дей! Стефановден не носи радост само на Стефановците, Стивъновците и всички производни на Острова. Основно датата е известна като шопинг празник. Тогава търсачите на изгодни оферти се наслаждават на едни от най-големите намаления в магазините, където струпването на тълпи е традиция, пазена почти толкова ревностно, колкото постната вечеря на Бъдни вечер. Но в тази статия няма да говорим повече за подаръци, промоции и ловци на намаления. Става въпрос за футбол!

Държавата, която не почива на празници

Англия &#8211; където вторият ден на Коледа е по-важен от първия!
Снимка: Twitter

Боксинг дей е религия в най-силното първенство в света. Това е денят, към който феновете първо поглеждат, когато излезе програмата за новата кампания през лятото. И то не само за Висшата лига. На 26. декември се играят мачове от всички професионални дивизии в Англия. И това е традиция на над 160 години!

Началото е дадено през вече изключително далечната 1860 година.

Мачът е между отбори, които съществуват и днес. Става въпрос за ФК “Шефилд” и ФК “Халам”. Това са двата най-стари отбора в света, припознати от ФИФА. През годините Боксинг дей е дал на феновете някои от най-запомнящите се мачове в историята на английския футбол. Често програмата предлага двубои между фаворитите или кървави местни дербита.

Англия &#8211; където вторият ден на Коледа е по-важен от първия!
Снимка: Twitter

За неповторимата атмосфера помагат и често бруталните атмосферни условия, включващи дъжд, кал, а понякога и снежни бури. Най-забележителният случай е през 1937 г. Тогава вратарят на Чарлтън Сам Бартрам прекарва 20 минути на терена след като мача между тима му и Челси е бил прекъснат, поради непрогледна мъгла. След мача Бартрам споделя, че е бил сигурен, че просто отборът му е доминирал в атакуващата половина и затова не е видял полеви играч от вратата си толкова време.

Англия &#8211; където вторият ден на Коледа е по-важен от първия!
Снимка: Twitter

Най-популярната асоциация за футболния Боксинг дей със сигурност е тази снимка на мачовете от 1963 г. Тогава в десетте мача са вкарани цели 66 гола. Този сезон кръгът е още по-специален. Той ще отбележи завръщането на Висшата лига след паузата за провеждането на Световното първенство в Катар. 14 от 20-те отбора в най-силното първенство в света ще имат честта да играят на специалната дата. Програмата започва в 12:30 местно време, а гвоздеят в нея е лондонското дерби между Арсенал и Уест Хям.

В държавата, в която футболът е с равен статус с този на религията, 26. декември е по-ценен и от самата Коледа. Доста слабо вероятно е да станем свидетели на 66 гола в тези 7 мача, но шоуто определено ще бъде запомнящо се, както всяка година до момента.

Източник: NBC Sports, DIEMA

Англия – където вторият ден на Коледа е по-важен от първия!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • 20bet

    13 Септември 2023

    Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Покажи всички Скрий

Реакции