<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157540" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Миеща мечка р...

Учени сензационно откриват вода на Луната, идваща от Слънцето

03 Януари 2023
0 641

Учени сензационно откриват вода на Луната, идваща от Слънцето. Нов анализ на лунната почва накара учените да предположат, че съдържащите се в нея водни частици може да са достигнали спътника на Земята от Слънцето.

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА

Учени сензационно откриват вода на Луната, идваща от Слънцето

По-точно, слънчевата вода може да се генерира на Луната чрез взаимодействието на слънчевия вятър. А именно водородни йони, с минералните оксиди в лунната почва. Това взаимодействие позволява на водорода да се съедини с кислорода, изхвърлен от оксидите. И да образува водни частици.

До това заключение стигат геохимиците от Китайската академия на науките Ючън Сю (Yuchen Xu) и Хенг-Ци Тиан (Heng-Ci Tian). Те изследват частици лунна почва, доставени на Земята като част от мисията Chang’e 5.

Образуването

Учените смятат, че взаимодействието на слънчевия вятър с лунната почва може да доведе до наличието на вода в значителни количества в средните и високите ширини на спътника. Резултатите могат да повлияят на представите за произхода и разпределението на водата на Луната.

Визуално Луната изглежда като суха топка прах. Но скорошни изследвания показаха, че на спътника на нашата планета има повече вода, отколкото някой някога е предполагал, че е възможно. Разбира се, не става дума за реки и езера. Тъй като водата е част от реголита или е скрита в кратери, които са недостъпни за слънчевата светлина. Наличието на вода на Луната кара учените да се питат за нейния произход и степента на съхранението ѝ.

Теории

За произхода на водата на Луната могат да се направят няколко различни предположения. На първо място, тя може да е попаднала на земния спътник в резултат на сблъсък с астероид. Слънчевият вятър обаче е надежден източник на водородни йони, които също биха могли да бъдат един от компонентите на лунната вода. По-ранни проучвания, проведени от американските мисии “Аполо” показват, че слънчевият вятър може да е източник на един от елементите на лунната вода.

В неотдавнашно проучване китайските учени работят с различни материали, включително оливин, плагиоклаз и стъкло. Всички те, за разлика от тези, събрани от мисиите “Аполо”, са добити в средните ширини на Луната. В един от най-младите кратери.

Рамановата спектроскопия и енергийно-дисперсионната рентгенова спектроскопия позволиха да се изследва химическият състав на почвените проби. Включително на външната обвивка с дебелина 100 нанометра, която е най-податлива на въздействието на космическото време. В резултат на това беше установено, че горният слой на много от пробите е с високо съдържание на водород. То варираот 1116 до 2516 частици на милион, както и с много ниско съдържание на деутерий и изотопи на водорода.

Елементи

Тези съотношения съответстват на съотношенията на елементите в слънчевия вятър. Въз основа на това учените смятат, че водородът се отлага на лунната повърхност при сблъсъка на слънчевия вятър с повърхността на Луната. Съдържанието на вода, генерирано от слънчевия вятър, на мястото на кацане на Chang’e 5 трябва да бъде около 46 частици на милион, което съответства на данните от дистанционното наблюдение.

За да установят дали водородът може да се запази в лунните минерали, изследователите подлагат някои проби на нагряване. Те също така моделират запазването на водорода в лунната почва при различни температури. Установено е, че температурата играе важна роля за имплантацията, миграцията и изхвърлянето на водород на Луната. Това означава, че голяма част от водата, произведена от слънчевия вятър, може да се намира при ниски температури в средните и високите географски ширини. Въз основа на откритията си учените стигат до заключението, че полярните райони на Луната може да са много по-богати на вода, което може да се окаже полезно за бъдещи мисии за изследване на Луната.

Учени сензационно откриват вода на Луната, идваща от Слънцето

Източник: Kaldata

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции