<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158796" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Регистрираха...

България продължава да погазва правата на мигрантите по границата

12 Януари 2023
0 128

Годишен доклад за състоянието на човешките права на организацията Human Rights Watch разкрива как страни членки на ЕС продължават незаконно да отблъскват мигранти и да упражняват насилие по границите си.

Измежду страните е и България, като става въпрос за мигрантите, идващи през турската граница.

Отделен доклад на нидерландската организация Lighthouse Reports, включващ смущаващи доказателства, говори за същото. В него се илюстрира как силите за сигурност в България, Унгария и Хърватия задържат търсещи убежище на неразкрити места. След това карат хората да пресичат наобратно границата.

Били са документирани злоупотреби, насилие и издевателства.

Отношението към мигрантите на границата ни с Турция: „Бой и наобратно“

“Хората ни разказаха за стрелби и побоища. Те са били държани в претъпкани фургони, на открито и в импровизирани помещения. Прекарват часове и дори дни без храна или вода, преди да бъдат отведени обратно на границата и принудени да преминат. Жени, мъже и деца ни казаха, че български, хърватски и унгарски гранични служители са им взели обувки, чанти, пари, телефони и дори храна.”, се споменава в доклада.

България продължава да погазва правата на мигрантите по границата

Годишният доклад също посочва как нарастващата инфлация по отношение на цените на храните и енергията и продължителната covid пандемия са оказали негативно влияние върху хората, живеещи с ниски доходи или в бедност. Забелязва се влошаване на правата на адекватен жизнен стандарт, здравеопазване, на жилище и на социална сигурност.

На по-голям риск от бедност са били изложени жените и домакинствата с един родител. Данни на ЕС от септември 2022 г. показват, че броят на засегнатите е достигнал 95.4 милиона души. Това се равнява на 21.7% от населението.

Докладът засяга още нивата на бедност в Румъния и България, които надхвърлят 30%. 
Двете страни са представили пред Европейската комисия национални цели за намаляне на броя хората, засегнати или изложени на риск от бедност и социално изключване, с 15.6 милиона до 2030 г.

България продължава да погазва правата на мигрантите по границата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции