<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162316" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски журнал...

САЩ подготвят пакет от помощ за Украйна на стойност над 2 милиарда долара

02 Февруари 2023
0 108

САЩ подготвят пакет от помощ за Украйна на стойност над 2 милиарда долара с оръжия с по-голям обсег. Toва съобщава Reuters.

Пакетът ще включва и други боеприпаси и оръжия, посочва агенцията, позовавайки се на двама американски служители. Очаква се помощта да бъде официално обявена още тази седмица. Очаква се също така да включва поддържащо оборудване за системи за противовъздушна отбрана Patriot, прецизни боеприпаси и противотанкови оръжия Javelin.

САЩ и Германия са готови да изпратят танкове до Украйна

Част от помощта идва от фонд, известен като Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI). Той позволява на администрацията на президента Джо Байдън да получава оръжия от индустрията, а не от оръжейните запаси в САЩ.

САЩ подготвят пакет от помощ за Украйна на стойност над 2 милиарда долара

Средствата на USAI ще отидат за закупуването на ново оръжие. И бомба с малък диаметър (GLSDB), произведена от Boeing Co (BA.N), която има обсег от 94 мили (150 км). Съединените щати отхвърлиха исканията на Украйна за ракета ATACMS с обсег от 185 мили (297 км).

По-големият обсег на GLSDB може да позволи на Киев да удари цели, които са били извън обсега. И да ѝ помогне да продължи със своите контраатаки, като затрудни Русия още повече.

Reuters за първи път съобщи за предложението на Boeing да използва GLSDB за Украйна през ноември. По това време се очакваше GLSDB да бъде в Украйна до пролетта.

Средствата на USAI също ще бъдат използвани за плащане на повече компоненти на противовъздушната отбрана HAWK, системи за противодействие на дронове, радари за противодействие на артилерия и въздушно наблюдение, комуникационно оборудване, дронове PUMA и резервни части за основни системи като Patriot и Bradley.

Белият дом отказва коментар по темата. Съдържанието и размерът на пакетите за помощ могат да се променят, докато не бъдат подписани от президента.

САЩ са изпратили помощ за сигурност на Украйна на стойност приблизително 27,2 милиарда долара след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

САЩ подготвят пакет от помощ за Украйна на стойност над 2 милиарда долара

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции