<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж съди за м...

Как приемат кражбата на ток от полицейски шеф неговите колеги? (видео)

02 Февруари 2023
0 891

Как приемат кражбата на ток от полицейски шеф неговите колеги? Случаят със зам.-директора на Районното управление на МВР – Ловеч предизвика остри реакции. От NOVA разговарят с полицая, приел сигнала на 112 по времето, когато е разкрита злоупотребата.

Как започва всичко?

Случаят започва през 2014 година, когато е установено незаконно свързване с електрическата мрежа в дома на висш полицай от ОДМВР Ловеч. През 2019 година е заловен тогавашният директор на Районното управление на МВР в Ловеч Георги Иванов.

Как приемат кражбата на ток от полицейски шеф неговите колеги? (видео)

Повече от година Иванов обжалва, иска отводи на магистрати и делото срещу него все още не може да тръгне. Още първите дни след констатираното незаконно връзване към енергото, на Иванов е направена криминална регистрация.

МВР назначи за заместник-директор подсъдим за кражба на ток (видео)

От документа става ясно, че преди три месеца следствието е поискало нова криминална регистрация на заместник-директора, но съдът се произнася, че старата му все още е валидна. При тези обстоятелства полицаят е възстановен на работа на 8 септември 2021 година. Даден му е достъп до класифицирана информация от изпълняващият длъжността директор Станислав Великов, който от два дни е титуляр на шефския пост в Ловешката дирекция.

На 20 януари тази година срещу Иванов е внесен новият стар обвинителен акт. Той обаче остава да е зам.-директор и шеф на „Криминална полиция“. И това е законно.

Морална страна на казуса

Случаят предизвика остра реакция сред синдикатите в МВР. Според служители е погазен етичният кодекс на вътрешното министерство.

Полицаят, отзовал се на сигнала през 2019 г., разказва пред NOVA, че е изненадан от решението на шефовете на Районното управление да върнат Иванов като заместник-директор.

„За мен е изненада. Аз разбирам, че те не го осъзнават и не го възприемат в техните очи и спрямо тяхната ценностна система като някакъв проблем – дори напротив”, коментира Иван Павлов.

Как приемат кражбата на ток от полицейски шеф неговите колеги? (видео)
NOVA

Той е бил разпитван по случая и по думите му, се е радвал на особено внимание от страна на институцията.

„Виждам, че те са едни дълбоко чувствителни хора с голяма загриженост. Тази загриженост по отношение лично на мен продължава вече около година. Много голямо внимание ми отделят”, иронично каза полицаят. Той призна, че е излязъл в неплатен отпуск, за да не продължи „това внимание, тази загриженост” към него.

Не възстановен, а преназначен

Според юристи, заместник-директорът в Ловешката полиция се води възстановен, но всъщност печелейки делата, той е преназначен. Защото, ако би бил възстановен, той трябваше да заеме отново директорския пост в ОДМВР – Ловеч. Както сами виждаме, дългогодишният казус продължава да се задълбочава.

Как приемат кражбата на ток от полицейски шеф неговите колеги?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции