<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Една легенда ...

Ето кое е било най-щастливото десетилетие за българите

08 Февруари 2023
0 530

Ето кое е било най-щастливото десетилетие за българите. Информацията разкрива ново проучване на социологическата агенция “Галъп“.

Осемдесетте години на миналия век изпъкват като най-добро десетилетие. 1/4 от всички участвали посочват именно тях. Седемдесетте са най-хубавото време според 13,9% от запитаните, следвани от деветдесетте (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век – 12,2%.

Учени: Хората в малките градове са по-щастливи

Ето кое е било най-щастливото десетилетие за българите

Естествено, възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията и това не ни изненадва. 

Така например поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с усещането за най-доброто време, са именно респондентите на възраст над 66 години. Те са били в разцвета на младостта си през седемдесетте.

Социолозите отчита интересни факти по отношение на деветдесетте. Поколението между 36 и 45 години, от което се очаква да възприема 90-те години като най-добри, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението между 26 и 35-годишна възраст. Децата и младежите на деветдесетте са и в значително по-голяма степен объркани за това кои всъщност са най-добрите години. Над 2/3 от запитаните между 26 и 35 години не могат да преценят кое десетилетие е най-добро за тях. Една пета от запитаните между 36 и 45 години – също.

Интересно е, че поколението 26-35 години (които са прекарали малка част от съзнателния си живот през деветдесетте) са по-благосклонни към този период. Немалки са дяловете на отговори в полза на деветдесетте и сред респондентите под 25 годни, голяма част от които дори не са били родени тогава. Според експертите, тук роля играе традиционната идеализация на детството или на близкото миналото.

Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите до 25-годишна възраст.

Ето кое е било най-щастливото десетилетие за българите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции