<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163718" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хаос в НБА - п...

Два търга за топката от “Божията ръка” – никой не я иска

10 Февруари 2023
0 291

Два търга за топката на “Божията ръка” – никой не я иска. Или поне никой не иска да достигне минималната сума, за да бъде започната продажбата ѝ. Ценният предмет е от Мондиала през 1986 г. И в двата опита да бъде продадена, никой не пожела да даде минималната цена, заложена от аукционна къща “Голдин”.

Image
Снимка: Twitter

Принципният интерес към култовия момент от футболната история предполагаше, че и топката, с която Марадона изиграва може би най-легендарния мач от великата си кариера, ще бъде с висока колекционерска стойност. Именно затова от аукционната къща заложиха висока начална цена – 2,3 милиона евро. Това съобщава Daily Mail.

Една легенда на 57!

От същия мач фланелката на Марадона вече бе продадена за баснословна сума. През месец май 2022 г. щастлив колекционер отброи 8,7 милиона евро, за да се сдобие с екипа. Топката пък до момента бе собственост на съдията на мача – тунизиецът Али Бен Насър. Това е втори опит топката да бъде продадена, след като през ноември миналата година отново в Лондон продажбата бе осуетена. Тогава имаше оферта за 600 000 долара, но тя не отговаряла на всички условия.

Историческият мач е четвъртфиналната среща от Световното първенство през 1986 г. Тогава Аржентина побеждава Англия с 2-1. И двете попадения са отбелязани от Марадона. Голът, с който той открива резултата, е именно този, който скандализира света. Във въздушно единоборство срещу вратаря Питър Шилтън Марадона шмугва ръката си над главата си и така топката прескача стража и влиза в мрежата.

Ситуацията остава незабелязана както от Бен Насър, така и от българския страничен съдия на мача – Богдан Дочев. В последствие двамата се обвиняват взаимно за скандалния пропуск. Голът се оказва и решаващата разлика в мача. С него Аржентина се класира на полуфинал, а после печели и Световната купа.

Два търга за топката от “Божията ръка” – никой не я иска

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции